Članak

Sindikat UIO prijeti štrajkom: Entitetski inspektori imaju veće plaće

Naglašavaju da "već duže vijeme očekuju da Vijeće ministara BiH imenuje pregovarački tim  kada je u pitanju Kolektivni ugovor".

SARAJEVO, (Patria) - Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje (SUINO) oglasio se u vezi sa trenutnim događanjima, sjednicom Vijeća ministara BIH, usvajanjem Budžeta i osnovice za plaće, za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.

"Još jednom, ne možemo a da na iskažemo svoje nezadovoljstvo: 13 godina Budžet za službenike državnih institucija se nije povećao niti za jednu marku, dok je za entitetske i niže nivoe vlasti povećan za cca 1,3 milijarde KM. -          dok su osnovice za plaće na razini državnih službenika zamrznute od 2012.godine, kada je došlo do njihovog drugog smanjenja (prvo smanjenje bilo je 2008.godine sa 535 na 498 KM, a drugo 2012. godine sa 498 na 475 KM), istovremeno su izdvajanja za entitete i BD uvećana za 34% i prate uvećanje troškova života. - dok je prosječna plaća državnog inspektora 1.138 KM – inspektor na entitetskom nivou ima plaću veću od  1.400,00 KM", naglašavaju iz Sindikat UIO.

Kako kažu, ukazuju da Uprava za indirektno oporezivanje puni državni budžet sredstvima od indirektnih poreza sa cca 80 %, dok istovremeno ima najniže plaće u odnosu na zaposlene nižih nivoa vlasti - za koja su izdvajanja značajno veća, sa stalnom tendencijom rasta, dok su na državnom nivou 13 godina zamrznuta.

"Ističemo da, ispred reprezentativnog Sindikata UIO i druga dva reprezentativna sindikata zaposlenih u institucijama BIH, TRAŽIMO POVEĆANJE Budžeta na nivou države BiH za 15 %, kako bi se plaće zaposlenih u institucijama BIH približile plaćama zaposlenih nižih organa vlasti. U slučaju nepoštivanja našeg zahtjeva i daljnjeg diskriminirajućeg položaja zaposlenih u državnim institucijama u odnosu na zaposlene u institucijama nižih nivoa vlasti reprezentativni sindikati će biti prisiljeni svoja prava ostvariti drugim raspoloživim Zakonskim sredstvima, uključujući i štrajk", kaže se u saopćenju za javnost.

Naglašavaju da "već duže vijeme očekuju da Vijeće ministara BiH imenuje pregovarački tim  kada je u pitanju Kolektivni ugovor, prijedlog opsnovica za plaće i ostalih naknada državnih službenika, kao i ostalih prava po pitanju radnog statusa zaposlenih na državnom nivou".

#BiH #UIOBiH #BudžetBiH #SindikatUIO