Članak

Senat SAD-a oslobodio Trumpa optužbi za pobunu njegovih pristalica 6. januara

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivice 47 senatora.

Senat SAD-a je večeras bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.  

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivice 47 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u Senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

Može se kandidirati za još jedan mandat

Trump je napustio Ovalni ured 20. januara i prvi je bivši američki predsjednik kojem se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude Senata Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat. 

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerovatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim. 

Optužnica izglasana u Zastupničkom domu 13. januara, koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u Senatu počelo je u srijedu.

#Svijet