Članak

Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori?

Srpske partije kandidirale zločinca.

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića, nalazi se među prijedlozima za naziv ulice u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore. Prijdlog je na listi koju je usvojio opštinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova. U Beranama je gotovo polovina stanovništva srpske nacionalnosti.

Na čelu opštinskog Savjeta je Goran Kiković iz Nove srpske demokratije, partije Andrije Mandića. Ta partija je dio Demokratskog fronta, koalicije koja je na vlasti na državnom nivou sa još dvije koalicije - Demokrate i građanski pokret URA.

Prijdlozi koje usvoji Savjet za davanje imena ulica i trgova moraju proći proceduru koja uključuje i javnu raspravu, odobrenje resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da bi o njima u konačnom odlučivali odbornici lokalnog parlamenta.

“Tako da to nije usvojeno, Savjet koji je sastavljen od predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija itd, može da uzme u obzir sve prijdloge građana i proslijede u dalju proceduru, ali to nije konačan stav ni lokalne samouprave, ni Opštine Berane, a ni nadležnih instanci. To je ostalo samo na nivou prijedloga”, kaže predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić za Radio Slobodna Evropa.

I ranije je bilo sličnih pokušaja da ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u susjednoj zemlji, ali nisu imali podršku.Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

#Region