Članak

Šovinistički napad u režiji SDA na Hanu Milak u GV Livno

Ovu borbu posvećujem svakoj ženi, a zato što je i žena čovjek

(Patria) - Konstituirajuća sjednica GV Livno , 2.2. 2021., je prekinuta zato što su članovi Povjerenstva za izbor i imenovanja, zbog neosnovane sumnje SDA vijećnika Seada Hadžijahića, odlučili da pošalju upit CIK-u BiH o tomu koja je moja nacionalna pripadnost. Kandidati smo trebali biti Sead Hadžijahić i ja, međutim, političkim pritiskom je odlučeno na istom Povjerenstvu da se ipak službeno zatraži potvrda od CIK-a BiH.

"Mada sam priložila i dala na uvid moj rodni list u kojemu stoji jasno da sam Bošnjakinja, članovi istog Povjerenstva svih stranki, osim Predsjednice povjerenstva koja dolazi oz HRS, su ipak zatražili da se dostavi podatak o mojoj nacionalnosti. Dakle, nisu uzeli u obzir da se tako krše moja mnoga prava, pojedini zakoni i, na kraju, ja sam ovu situaciju doživjela kao vrstu državnog udara. Zašto? Zato što mi se oduzima pravo na izjašnjavanje, a što je definirano Ustavom BiH, ne priznaje se službeni dokument Grada Livna kao mjerodavan( moj rodni list), a prema meni se postupalo pristrano zato što je moje političko opredjeljenje SDP BiH (također, i ova činjenica je direktan udar na Ustav BiH).

Političke opcije koje su tražile gore navedeno izjašnjavanje o nacionalnosti, narušavaju moj integritet u smislu ženskih prava nazivajući me “spišom” i sličnim iznemiravajućim pogrdnim imenima na svojim internim političkim dogovorima, jer, očigledno, u njihovom svijetu, žene se ne smiju baviti politikom. Također, vijećnik SDA Ibrahim Velić me imenovao “Anom”, a što naravno nije moje ime. Tko to, u demokratskoj državi, ima pravo mijenjati moje ime?

Tko to ima pravo kršiti Ustav BiH, zakone, deklaracije i konvencije? To imaju “pravo” oni koji žele srušiti državu čiji su temelji zakoni, Ustav, demokracija itd. Sve navedeno očigledan je napad na Ustav BiH, napad na ženu i napad na demokratski sustav. Danas, meni je onemogućeno da se izjasnim o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Doživjela sam, svjedoci koji su čuli i koji će svjedočiti, ponižavanje, degradiranje, šovinizam,selektivni nacionalizam, ali i energiju srednjevjekovlja koja je spaljivala na lomačama borce za ljudska prava.

Moj motiv i cilj u mom političkom angažmanu je isključivo interes Grada Livna i njegovih stanovnika. Ja ne moram biti Predsjednica GV Livno, ali nema mi nitko pravo uskratiti mogućnost da se kandidiram, niti mešetariti mojim osobnim podacima. BiH nije Sjeverna Koreja. Ako neki smatraju da mi mogu oduzeti navedena prava, neka uspostave i ustroje novu diktatorsku, totalitarnu, apsolutističku BiH, ali ako mogu. Podaci i informacije koje sam navela, u nekoliko narednih dana, bit će dostupni svim nadležnim tijelima BiH, OHR-u, ali i zemljama, državama koje su utemeljitelji demokracije i demokratskog sustava.

Ovu borbu posvećujem svakoj ženi, a zato što je i žena čovjek", napisala je Hana Milak.

#BiH