Članak

Zatražena smjena ministra pravde Josipa Grubeše

Inicijativu da se prijedlog uputi u parlamentarnu procedure predložio je Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH i član ove komisije

(Patria) - Na današnjoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH predložena je smjena Josipa Grubeše, ministra pravde BiH.

Inicijativu da se prijedlog uputi u parlamentarnu procedure predložio je Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH i član ove komisije, javlja Fokus.

– Predlaže se smjena ministra pravde u Vijeću ministara BiH zbog loših rezultata rada, te neodazivanja na saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom koju je formirao Predstavnički dom PSBiH, naveo je Begić.

Ovu inicijativu je od sedam prisutnih članova Komisije, podržalo njih šest. I to Damir Arnaut (NS), Dragan Mektić (SDS), Zlatan Begić (DF), Branislav Borenović (PDP), Mira Pekić (PDP) i Zukan Helez (SDP).

Protiv nije bio niko od članova Komisije, a Alma Čolo, članica ovog tijela i zastupnica SDA u Predstavničkom domu PSBiH, pojasnila je svoj stav zbog čega je ona suzdržana u vezi s ovim prijedlogom.

– Meni je žao, ali s obzirom da sam jedina iz opozicije bit ću suzdržana. I ja smatram da ministar ništa nije uradio u ovom mandatu. Ne mogu procijeniti je li njegov nedolazak na Komisiju namjeran. Vi imate dovoljan broj ruku da takav zaključak izglasamo, kazala je Čolo uoči glasanja o prijedlogu za smjenu Grubeše.

Begić je replicirao Čolo, podsjećajući je da je i DF u vladajućoj koaliciji, ali da to za njega nije prepreka da traži smjenu bilo kojeg ministra u Vijeću ministara BiH ukoliko on ne radi svoj posao.

– Poštujem stav gospođe Čolo, ali bih podsjetio da i DF ima ministra u Vijeću ministara BiH i mi smo dio pozicije. Međutim ja sam spreman predložiti i smjenu ministra iz DF-a ukoliko on ne radi svoj posao kako treba, kazao je Begić.

Branislav Borenović, član Komisije iz PDP-a kazao je da je ministar Grubeša svojim nepojavljivanjem pred Komisijom i odbijanjem saradnje s ovim tijelom pokazao da ne poštuje ni Komisiju ni odluku Predstavničkog doma o njenom osnivanju.

– Ja sam čitao e-mail od ministra Grubeše kada je potvrdio da mu odgovara i termin za prošlu sjednicu ili onaj sedmicu kasnije, odnosno za danas ili sutra, a onda nas je u dva navrata obavijestio da mu termin ne odgovara. Mislim da je ovo krajnje neprimjereno, neodgovorno i neozbiljno od nekog ko je član Vijeća ministara BiH, kazao je Borenović.

Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije i poslanik Naše stranke kazao je da su dva termina za saslušanje ministra Grubeše zakazana na osnovu prepiske s njegovim kabinetom.

– Uprkos tome dva puta smo dobili obavijest da mu termin ne odgovara iako smo se mi držali tih termina koji su nam predloženi od ministra pravde. Ja sam zabrinut ovakvim odnosom, rekao je Arnaut.

Inače, Grubeša je prvobitno najavio dolazak na saslušanje pred Komisijom na prošlu sjednicu, ali je pola sata prije početka zasjedanja javio da neće doći. Grubeša je kadar HDZ-a BiH, čiji poslanici u Predstavničkom domu nisu podržali osnivanje Istražne komisije, niti u njoj imaju svoje članove.

#BiH