Članak

Memić: Tužiteljica Sarajlija mora podnijeti ostavku iz profesionalnih razloga

Dodaje da ne vjeruje da će Sarajlija podnijeti ostavku

SARAJEVO, (Patria) - Predali smo zahtjev za ostavkom Sabine Sarajlije i još jednom pružamo ruku iako ona više ne može provoditi istragu, rekao je danas u Sarajevu Muriz Memić, otac Dženana Memića, mladića koji je ubijen pod sumnjivim okolnostima na Ilidži. . 

"Iz profesionalnih razloga tražimo njenu ostavku.  Svima je od jučer jasno da je Dženan ubijen. Za početak se i Dalida Burzić mora suspendovati", poručio je Memić.. 

Dodaje da ne vjeruje da će Sarajlija podnijeti ostavku

"Sarajlija nema osjećaja za žrtvu, neprofesionalna je. Ona radi za druge ljude, ne radi svojom glavom. Tužilaštvo ne treba takve ljude. Očekujem da Tužilaštvo BiH radi, otvorili su istragu za organizirani kriminal, doći će istraga za ubistvo. Imaju i svjedoci, znat će se uskoro sve", poručio je Memić. 

Memić ističe da Sarajlija više ne može voditi istragu, jer posao do kojeg je došla preko Milana Tegeltije i Dalide Burzić, ne obavlja časno. 

"Sarajlija i dalje tvrdi da stoji iza optužnice. To je rekla pred ljudima iz Evropske komisije i da će se vidjeti kakvu će presudu donijeti Vrhovni sud", poručio je Memić.

O istrazi koju je pokrenulo Tužilaštvo BiH vezano za organizirani kriminal u prikrivanju ubistva Dženaa, Muriz kaže da očekuje da oni to privedu kraju, a da onda dođe i istraga za ubistvo.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget na pitanje novinara vjeruje li da će glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija podnijeti ostavku, kaže da ne vjeruje. 

“Kao šti ni mnogi ljudi ne vjeruju u pravdu. Ali, jedini način da dođete do pravde je da se borite za pravdu. Za ostavku Sarajlije postoje najmanje dva razloga. Prvi je što bi svakom tužitelju trebalo biti poznato da službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice. Onda bi smo svakom tužiocu dozvolili da podiže lažne optužnice i novi dokazi ne bi doveli do povlačenja te optužnice”, dodaje Feraget. 

Drugi razlog, kako kaže, je taj što dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zasnovanu na dokazima koji se nalaze u Tužilaštvu KS. Postavlja se pitanje kako deset tužilaca u Tužilaštvu KS nisu vidjeli ono što vidi Tužilaštvo BiH. 

“Došli smo u situaciju da nam treba specijalno tužilaštvo o tužilaštvima”, poručio je Feraget. 

“Naravno da Sarajlija neće otići, a jučer smo vidjeli i da u odnosu na Dalidu Burzić ne postoji istraga”, zaključio je Feraget.


 

#BiH