Članak

Biden u obraćanju: Pozivam Trumpa da brani Ustav i prekine ovu opsadu

Šokiran sam i tužan da je naša nacija došla do tako mračnog momenta.

(Patria) - Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obratio se građanima SAD-a u televizijskom prijenosu. 

"Naša demokratija je pod takvim napadom koji nismo vidjeli. Ovo je napad bez presedana, ovo je napad na Capitol, na predstanvnike naroda, na policiju Capitol Hilla koja se zaklela da će ih čuvati i na državne slkužbnike koji rade u srcu naše republike. Ovo je napad na vladavinu prava, što je neviđeno. Napad na najsvetije u Americi. To je dužnost prema narodu. Ovo je nered i mora se okončati sada. Ove scene haosa nisu odraz istinske Amerike i ne predstavljaju ono što smo mi, nastavio je, to je mali broj ekstremista i ovo mora odmah stati.

Riječi predsjednika nešto znače bez obzira koliko je taj predsjednik loš ili dobar, ali u najboljem one mogu nekoga nadahnuti ili u najgorem slučaju provocirati. Pozivam predsjednika Trumpa da odmah ide na nacionalnu televiziju i da brani Ustav i da zahtijeva da ova opsada stane. Ući u Capitol razbijati prosotore, ulaziti u urede, da ulaze u Senat, u Predstanvički dom, to nije protest, to je pobuna. Ovo gleda svijet, kao što gledaju i mnogi Amerikanci. Šokiran sam i tužan što je naša nacija koja je toliko vrijeme primjer nade i demokratije došla u ovako mračan trenutak.

Ovo je bolan podsjetnik da je demokratija krhka i da se mora održati,a za to je potrebno da postoje ljudi dobre volje, lideri da se suprotstave, koji nisu posvećeni nastavku vlasti radi vlastitih sebičnih interesa bez obzira na cijenu. Trebaju biti posvećeni općem dobru. Zamislite našu djecu koja gledaju ovo, cijeli svijet. Predsjedniče Trump pojavite se. Neka Bog blagoslovi Ameriku, zaštiti naše vojnike i sve koji se nalaze na Capitolu i pokušavaju da sačuvaju mir”, kazao je Biden. 

#Svijet