Članak

NA LICU MJESTA Mostarci biraju nakon 12 godina

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

MOSTAR, (Patria) - Stanovnici Mostara danas prvi put nakon 12 godina biraju lokalnu vlast, tačnije Gradsko vijeće Mostara. 

Birališta su otvorrena u 7:00 sati, a ukoliko sve bude po planu zatvorena u 19:00 sati.

Naša ekipa bila je u OŠ Zalik, gdje je sve proteklo po planu, a birači počeli pristizati već od otvaranja.

 

Kao i Lokalni izbori u BiH održani 15. novembra, i ovi u Mostaru protječu u uslovima epidemije Covid-19, ali iz CIK-a BiH poručuju da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB). Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to  u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.  To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 nezavisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1)  lista nezavisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralni birački spisak za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen 11. novembra sa stanjem na dan 5. novembar u 24:00 sata i u isti je uspisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala ukupno 361 posmatrača (5 posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

Podsjećamo, zbog nemogućnosti da se HDZ i SDA dogovore oko izbora u Mostaru, Irma Baralija potpredsjednica Naše stranke, inače Mostarka, uputila je apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, a koji je donio Odluku da se izbori u Mostaru moraju održati. 

Nakon toga HDZ i SDA bili su primorani dogovorit se kroz Parlament BiH, a kako bi izbjegli osiguravajuću mjeru iz Odluke Evropskog suda da u slučaju izostanka dogovora, konačnu odluku donese Ustavni sud BiH. 

#BiH