Članak

SAD zabranile uvoz pamuka iz kineskog Xinjianga zbog korištenja 'robovske radne snage'

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pojačala je ekonomski pritisak na kinesku zapadnu pokrajinu Xinjiang...

(Patria) – Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pojačala je ekonomski pritisak na kinesku zapadnu pokrajinu Xinjiang zabranom uvoza pamuka od moćne lokalne organizacije za koju tvrdi da koristi prisilnu radnu snagu Ujgura koji se drže u tamošnjim koncentracionim logorima.

Iz američke Agencije za carinsku i graničnu zaštitu u srijedu su saopćili da je novom naredbom zabranjen uvoz pamuka i pamučnih proizvoda iz kompanije 'Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC)' koja predstavlja jednog od najvećih kineskih proizvođača.

Zabrana uvoza za XPCC od koga su SAD 2015. godine uvezle oko 30% ukupnih zaliha pamuka, uslijedila je nakon zabrane koju je američki Odjel za finansije uveo na sve transakcije u dolarima sa ovim poslovnim i paravojnim entitetom koji postoji od 1954. godine.

Sekretar Odjela za nacionalnu sigurnost Kenneth Cuccinelli nazvao je etiketu 'Made in China' – 'upozorenjem'.

- Iza jeftinih pamučnih stvari koje možda kupujete za porodicu i prijatelje u ovoj sezoni darivanja – ako dolaze iz Kine – možda stoji robovska radna snaga... i jedno od najtežih kršenja ljudskih prava koja postoje u savremenom svijetu, kazao je Cuccinelli na konferenciji za medije.

Iz Ujedinjenih nacija tvrde da postoje vjerodostojni izvještaji da se u logorima u Xinjiangu prisilno drži više od milion ujgurskih muslimana. Kina negira navode o zlostavljanju Ujgura, uporno tvrdeći da se radi o centrima za strukovne treninge kao vidu borbe protiv ekstremizma.

I novoizabrani predsjednik Biden je obećao da će u saradnji s američkim saveznicima vršiti pritisak na Kinu u pogledu kršenja ljudskih prava i trgovinskih pravila.

Predsjednik Trump je u toku proteklih sedmica intenzivirao djelovanje protiv glavnih državnih kineskih kompanija, uvodeći pored ostalog zabranu na pristup američkoj tehnologiji i investicijama, prenosi Reuters.

 

#Svijet