Članak

VELIKI ISPIT Vlada KS mora krenuti u konačni obračun s KCUS-om, finansije su ključ svega

Dakle, mnogo će biti na samom ministru, za početak će KCUS morati pokazati poštovanje prema KS, u suprotnom sve će opcije biti otvorene.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Od stranaka četvorke u Kantonu Sarajevo i samostalnih zastupnika prije svega se očekuje da zdravstveni sistem dovedu u red. Iako se još ne zna kome će pripasti mjesto ministra zdravstva, jer je na toj poziciji bio DF-ov kandidat i u vrijeme šestorke, a i nakon raspada Vlade, već je svima jasno da će u tom sektoru biti najviše obaveza i odgovornosti.

I bez korone i pandemije koja je dodatno narušila zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, jasno je da će novi ministar prije svega morati biti hrabar. Da bi imao hrabrost morat će biti jako obrazovan, iz struke, ali i da ima izražene sposobnosti odnosa s javnošću.

Prije svega morat će se razviti strategija odnosa s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, jer KS iako najveći finansijer KCUS-a nema apsolutno nikakvih prava niti ingerencija. Jasno je da KCUS-om apsolutno vlada Sebija Izetbegović (čitaj SDA) potpomognuta odlukama federalnog ministra zdravstva iz HDZ-a Vjekoslava Mandića.

Dakle stvar je jasna SDP, NIP, Naša stranka i NBL morat će ukrstiti koplja sa SDA koja suvereno vlada KCUS-om. Četvorka je jača, jer drži finansije. No, za sada KS finansira KCUS sa 140 miliona KM, a usluga prema građanima nije dovoljna niti srazmjerna tim davanjima. Na to su upozoravali i zastupnici u Skupštini KS koji su tražili da im se dostavi utrošak sredstava.

Je li došlo vrijeme preraspodjele sredstava, može li se ojačati kantonalna zdravstvena ustanova. Bukvalno od Opće bolnice 'Prim. Dr. Abdulah Nakaš' napraviti ustanovu koja će parirati KCUS-u. Iako, ruku na srce, već tako živimo. Većina građana KS ide prema Općoj bolnici, hladni program već je davno obustavljen, a i prije korone sve što se moglo prebacivalo se u Opću bolnicu.

Zaslužuju li građani Sarajeva bolje ustanove, jer zdravstvo je svakako na kantonalnom nivou, pa nek se Izetbegović i Mandić onda bave KCUS-om.

Podsjećamo javnost da je bivša šestorka, koja sada na vlast u KS se vraća kao četvorka, pokušala imenovanjem Ismeta Gavrankapetanovića i Belme Kapo na mjesta vršilaca dužnosti predstavnika Kantona Sarajevo u Upravnom odboru (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izvršiti 'upliv' u rad KCUS-a.

To se nikad nije desilo, niti je Vladina odluka zaživjela, jer konačno razrješenja i imenovanje navedenih predstavnika Kantona Sarajevo u UO KCUS-a u nadležnosti je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a kojoj će ovaj prijedlog na usvajanje službeno dostaviti Federalno ministarstvo zdravstva.     

To, naravno, nikad nije učinjeno. S druge strane nije bilo ni hrabrosti da se obustavi tranša, jer bi u konačnici ispaštali građani.

Koliko Sebija Izetbegović poštuje Kanton Sarajevo kao jednog od najvećeg finansijera govori i podatak da nije dozvolila kantonalnoj inspekciji da izvrši kontrolu, jer su tobože oni federalna ustanova. Nije dozvoljen ni ulazak predstavnika Skupštine KS koji su obišli sve zdravstvene ustanove u Sarajevu.

E, kad je tako Vlada KS morat će krenuti u konačan obračun sa ovakvim načinom upravljanja KCUS-om.

Nakon što su otišli vrsni ljekari, nakon što traži da se sav tercijarni nivo zaštite obavlja na KCUS-u, nakon što nema nastave za studente, čini se da je KCUS postao sam sebi svrha.

Zato Četvorku i novog ministra zdravstva čeka ozbiljan posao.

Na sceni imamo potpuno nepovjerenje prema sistemu, političarima, zdravstvenim institucijama, da bi sve bilo suprotno valjat će donijeti mudre i hrabre odluke.

Prema Statutu KCUS može dio svojih zdravstvenih i nezdravstvenih kapaciteta (prostor i opremu) izdati u zakup, ukoliko to ne remeti obavljanje djelatnosti KCUS, pa bi se budući ministar mogao baviti i ovakvim mogućnostima.

Podsjetit ću još jednom, sredstva za rad i razvoj KCUS između ostalog ostvaruje ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, ugovorom sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo...

Dakle, mnogo će biti na samom ministru, za početak će KCUS morati pokazati poštovanje prema KS, u suprotnom sve će opcije biti otvorene.

 

#BiH #VladaKantonaSarajevo #KCUS