Članak

Na dnevnom redu uskoro imenovanje Osmice: SDA svjesna situacije, ali ne odustaje

Osman Mehmedagić već duže vrijeme predmet je istrage Tužilaštva BiH koje istražuje način na koji se dokopao fakultetskih diploma od kojih je jedna i zvanično poništena.

(Patria) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je za Srnu, govoreći o imenovanjima kadrova u državnim institucijama, da je otvoren proces imenovanja direktora i zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

“Nadam se da ćemo u toku naredne sedmice imati nekoliko sastanaka vezanih za proces imenovanja i da ćemo u naredne dvije sedmice na sjednici Vijećaa ministara imati prijedlog za imenovanje direktora OSA-e i njegovog zamjenika”, rekao je Tegeltija.

Od ranije je poznato da je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković, čijeg je sina pod čudnim okolnostima nedavno u OSA BiH zaposlio Osman Mehmedagić zvani Osmica, zatražila od Tegeltije da se za generalnog direktora OSA BiH imenuje upravo Mehmedagić.

Osman Mehmedagić već duže vrijeme predmet je istrage Tužilaštva BiH koje istražuje način na koji se dokopao fakultetskih diploma od kojih je jedna i zvanično poništena.

O imenovanju Mehmedagića morat će se izjasniti Komisija za nadzor nad radom OSA BiH, a koja ako je suditi prema trenutnom odnosu snaga neće dati zeleno svjetlo Mehmedagiću.

Direktor OSA-e ne može se nadati podršsci predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermina Nikšića (SDP), Predraga Kožula (HDZ), Bariše Čolaka (HDZ), Muniba Jusufovića (SBB), Marine Pendeš (HDZ) i Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska).

Prijedlog da se Mehmedagić imenuje vjerovatno će podržati proruski političari Nikola Špirić (SNSD) koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Sredoje Nović (SNSD). Podršku će dati i Asim Sarajlić iz SDA koji se hvalio kako je upravo s Osmicom “završio” izbor Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, zatim Safet Softić (SDA) i Zlatan Begić iz DF-a, političke stranke koja slijepo daje podršku kadrovima SDA.

Mišljenje Komisije za nadzor nad radom OSA BiH nije obavezujuće s obzirom na to da imenovanje vrši Vijeće ministara BiH na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltija – člana političke stranke koju vodi Milorad Dodik, najveći zagovornik ruske politike na Balkanu.

Imenovanje bi mogli spriječiti ministri iz reda HDZ-a koji odbijaju glasati za kompromitovanog direktora koji je zbog svojih diploma predmet ismijavanje ne samo bh. javnosti već i regionalne.

HDZ u Vijeću ministara BiH ima sve ministre iz reda hrvatskog naroda, a bez glasova Hrvata prosto nije moguće izvršiti njegovo imenovanje, piše Press,

#BiH