Članak

Njemačka preuzima predsjedavanje EU: Merkel pozvala na solidarnost i saradnju

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na solidarnost i saradnju unutar Evropske unije...

(Patria) – Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na solidarnost i saradnju unutar Evropske unije u svom obraćanju Bundenstagu dok se Njemačka priprema da preuzme predsjedovanje Vijećem najpoznatijeg svjetskog bloka.

Kritizirajući početne 'nacionalističke' odgovore na pandemiju, kancelarka je naglasila da evropske zemlje moraju sarađivati.

'Evropa treba nas kao što mi trebamo Evropu', kazala je Merkel dodajući da se ne radi tek o historijskom projektu nego o projektu koji 'nas vodi u budućnost'.

U obraćanju koje je prethodilo virtualnom Evropskom samitu, njemačka kancelarka je pozvala članice EU da kada je neophodno - prihvate kompromis. To se prvenstveno odnosi na postizanje sporazuma među evropskim liderima u pogledu paketa podrške za oporavak od pandemije Covid-19.

Radi se o fondu u iznosu od 750 milijardi eura koji uključuje 500 milijardi eura u grantovima i 250 milijardi u kreditima za zemlje članice.

Međutim, neke članice EU protive se ideji jer takav fond zahtjeva udruživanje duga sa drugim zemljama.

Merkel je na to komentirala da 'ne smijemo dozvoliti da zbog pandemije ekonomski izgledi  EU članica dođu u drugi plan, da oslabi zajedničko tržište, ključni element Evrope', te je podvukla 'odlučnost u borbi protiv opasnosti od trajne i duboke podjele unutar Evrope'.

Njemačka preuzima rotirajuće predsjedovanje EU 1. jula, u vrijeme kada se EU suočava sa 'najvećim izazovom i historiji', kako je to postavila kancelarka.

Tokom šest  mjeseci predsjedovanja EU, Njemačka će se fokusirati na pitanje klimatskih promjena i 'Zeleni sporazum', vanjsku politiku i tehnološki i digitalni suverentitet EU.

Kancelarka je također naglasila da je Evropi potreban 'snažan glas za zaštitu ljudskog dostojanstva, demokratije i sloboda'. Najavljeno je i snaženje partnerstava s afričkim zemljama i 'otvoreni dijalog' s Kinom o vladavini prava i klimatskoj zaštiti.

Merkel je već bila na čelu predsjedništva EU Vijeća 2007. godine. Ovog puta će se naći na istoj poziciji 6 mjeseci prije završetka svog mandata kancelarke.

#Svijet