Članak

Monopol pojedinaca nad obdukcijama u Sarajevu

Obdukcije već godinama rade sudski vještaci, a u KS ih je dva te po naredbi koriste prostor Instituta za sudsku medicinu iako jedan od njih nije uposlenik ni Instituta ni Medicinskog fakulteta!?

Piše: Amra Vrabac 


U Kantonu Sarajevo četiri su zvanične smrti od koronavirusa, a o dvije je predmet otvorilo Tužilaštvo KS zbog okolnosti i propusta zdravstvenog sistema koji nije adekvatno pristupio tim pacijentima. 

Jedan od ta dva pacijenta doktor Šefik Pašagić ukopan je bez izvršene obdukcije. 

Naredba za obdukciju 52-godišnje Advije Kanlić kojoj zdravstveni sistem nije pružio adekvatnu pomoć niti je testirana na koronavirus iako je imala sve simptome, a virus je potvrđen tek nakon smrti, ostala je slovo na papiru. 

Iz Tužilaštva KS potvrdili su za Patriju da je naredba za obdukciju izdata 25. marta, a sudski vještak Hamza Žujo obavijestio je Tužilaštvo KS da nema uslove za obavljanje obdukcije pacijentice preminule od koronavirusa. Zvanično, nije odbio uraditi obdukciju, ali nezvanično neće je ni uraditi. Porodica preminule Advije kćerka i sin pozvali su sve nadležne da se uključe i omoguće obdukciju njihove majke. Advija Kanlić preminula je pred vratima Doma zdravlja Ilidža nakon višednevne borbe sa sistemom koji nije želio da je testira na koronavirus.   

Drugi problem koji se javlja je što u Sarajevu postoji Institut za sudsku medicinu i forenziku pri Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali nikada nije zvanično potpisan sporazum o angažiranju Instituta za obavljanje obdukcija za sudom. Čak je takav prijedlog i odbijen. Obdukcije već godinama rade sudski vještaci, a u KS ih je dva te po naredbi koriste prostor Instituta za sudsku medicinu iako jedan od njih nije uposlenik ni Instituta ni Medicinskog fakulteta!? 

Izvor sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu otkriva za Patriju da samim tim Medicinski fakultet nije dužan obezbijediti opremu obducentima jer se naredba za vršenje obdukcije izdaje pojedincima odnosno sudskim vještacima, a ne instituciji. Dakle, ti sudski vještaci rade privatne obdukcije u prostorijama Instituta za sudsku medicinu i to naplaćuju. Ako bi iko trebao obezbijediti uslove koje traže obducenti to je onda onaj ko ih angažuje prema sadašnjoj situaciji koja vlada u Institutu odnosno Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Iako je u više navrata spomenut ovaj Institut i Medicinski fakultet u Sarajevu na čijem je čelu dekanesa Semra Čavaljuga, zvanične reakcije niti stava nadležnih nije bilo.  

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav u više navrata je ponovila stav da su date jasne upute za vršenje obdukcija prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Isto je kazao i Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koji je naveo da su se radile obdukcije osoba zaraženih hepatitisom ili HIV-om te da i u slučaju COVID-19 treba isto postupiti.

“U postupanju sa svakim pacijentom zaraženim na Covid-19 treba imati FFP2 masku, vizir, rukavice dvostruke radi sigurnosti, jednodijelo odijelo i jednodijelni ogrtač. Dakle, nema nikakve veće razlike u odnosu na bilo koje druge virusne bolesti”, kazao je Čerkez.

Ljekarske komore istog su stava, ali obdukcije se ne rade. Time se direktno ometa i rad pravosuđa, a naročito u istragama gdje su predmet istrage okolnosti pod kojima je nastupila smrt pacijenta. 
Udruženje patologa oglasilo se saopćenjem za javnost navodeći da neće raditi obdukcije sve dok im se ne nabavi adekvatna zaštitna oprema. 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u posljednjih nekoliko dana oglašavao se o ovom pitanju, navodeći da to nije etički, moralno, profesionalno i da je to krivično djelo.
Radončić je kazao da se radi o monopolu jedne grupe koja spriječava pravosuđe da radi istrage. Dodao je da patolozi takvim stavom i izjavama da nemaju adekvatnu opremu i da ih je strah zaraze izazivaju paniku među pacijentima, mladim ljekarima i u javnosti.

On je postavio pitanje zašto Insititut ne kupi potrebnu opremu kako bi se obdukcije počele raditi. 

#BiH #Sarajevo #TužilaštvoKS #MedicinskiFakultet #Obdukcija