Članak

Šunje: Centralna banka BiH mora ostati zaštićena, relaksirati mjere zabrane

Kako kaže kroz rebalans budžeta i zaduživanje koje će uslijediti pod uslovima koji nisu tako povoljni punit će se taj stabilizacijski fond.

SARAJEVO, (Patria) - Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aziz Šunje kazao je da podržava mjere Vlade FBiH, te da rebalansirani budžet odn 5,5 milijardi KM daje prostor da se federalni budžet puno racionalnije vodi. 

"Krizu treba prepoznavati kao priliku i ovo može biti prilika da se federalni budžet racionalizira i da nema one opterećujuće stavke koje je imao do sada. Ovo je prilika da se puno toga dovede u red, zakon o stečaju, javna preduzeća, jer ima manevarskog prostora za smanjenje budžeta. Na raspolaganju su samo elementi fiskalne politike. Ono što je dobro je što se ne dira u Centralnu banku i ona je garant stabilnosti valute, mislim da Centralna banka mora ostati i biti zaštićena u svim aspektima. Imamo sretnu okolnost da imamo Centralnu banku na način koji imamo", kazao je Šunje.

Kako kaže kroz rebalans budžeta i zaduživanje koje će uslijediti pod uslovima koji nisu tako povoljni punit će se taj stabilizacijski fond.

"Mjere će svakako tražiti određenu doradu u samoj implementaciji i u samoj raspodjeli sredstava bi se trebala osigurati određena selektivnost i određena analitičnost i puna trasnparentnost jer nisu svi biznisi jednako ugroženi. Sve što se dodjeljuje da bude transparentno i prema objektiviziranim kriterijima", pojasnio je Šunje.

Navodi da su mjere zabrane koje su donesene dale efekta, ali da treba razmotriti relaksiranje mjera i stvaranje uslova za vraćanje normalnom životu.

"Ako uništimo ekonomiju onda uništavamo živote. Treba vidjeti kako relaksirati situaciju i kako uvesti ponovo realan život. I tu bi trebalo tražiti model neke zemlje koja je nama slična kao što je Austrija. Ne vidim razlog da neki biznisi nisu u funkciji kao što su frizerski saloni uz mjere zaštite. Posebna pohvala je zaštita mikro biznisa i kroz minimalnu platu i kroz poreze, i za dalje se pripremiti sa aktiviranjem javnih radova izgradnjom autoputeva i energetskog sektora", zaključio je Šunje. 

#BiH