Članak

Đapo: Dogovor propao, jer Sindikat nije imao obzira prema radnicima privatnog sektora

Zadatak nam je uspostaviti socijalni dijalog sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca FBiH.

SARAJEVO, (Patria) - Restriktivne odluke koje su imale cilj sačuvati zdravlje ljudi pogodile su ekonomiju, zbog čega je Vlada FBiH osmislila model masivne pomoći svima koji su pogođeni, odnosno kompanijama koje su pogođene sa 20 i više posto, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Edita Đapo.

“Zadatak nam je uspostaviti socijalni dijalog sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca FBiH. Dali smo im korektnu ponudu da se dogovore i izdefinišu sporazum, koji bi Vlada potpisala. Pregovori su bili vrlo teški i nisu urodili plodom. Sindikat predstavlja radnike u javnom sektoru i nadali smo se da će se solidarisati s radnicima privatnog sektora, ali to se nije desilo: Vlada FBiH mora biti odgovorna i donijeti izmjene Zakona u radu, što će se desiti na narednoj sjednici”, poručila je Đapo.

Od početka većina deklarativno ističe da nije vrijeme za politikanstvo, šta ako u jednom od domova Parlamenta FBiH padne zakon, hoće li teret odgovornosti biti samo na vama, glasilo je pitanje Patrije za Editu Đapo, koja odgovara: “Vlada FBiH poslala je Zakon o ublažavanju posljedica i rebalans u Parlament, to treba da se u paketu usvoji. Nadamo se da će svi politički subjekti prihvatiti odgovornost. Prihvatit ćemo dobre amandmane, ali predlaganje novih zakonskih paketa i mjera neće biti dobro. Privredi sada treba pomoć i ovo je mjera stabilizacije privrede. Kasnije ćemo pomoći drugim mjerama”.

Na pitanje jesu li tačne konstatacije da FBiH jedina još nije uvela mjera za pomoć privredi, Đapo kaže: “Ukoliko uporedite ove mjere i ako one prođu u Parlamentu FBiH, onda bih rekla da smo poduzeli puno toga. Dok smo radili na ovim zakonima Poreska uprava i Ministarstvo finansija uspostavili su sistem da se sredstva nađu na računu. Rekla bih da je Vlada FBiH postigla dobar rezultat”, poručila je Đapo.

O primjedbama Udruženja poslodavaca i freelancera na stabilizacijski zakon, Đapo je kazala da će svi amandmani biti razmatrani. 

#BiH