Članak

U Ušivku nema mjesta, migranti sa sarajevskih ulica već se smještaju u Blažuj

„Pojačano je prisustvo policije na području gdje su migrantski centri kako bi se ispoštovala odluka o zabrani kretanja“, kazao je Hadžiabdić.

SARAJEVO, (Patria) – Shodno Odluci Vlade KS kojom se određuju mjera ograničavanja kretanja migranata na području Kantona Sarajevo, te njihov smještaj u privremene prihvatne centre i zabranu napuštanja centara sarajevska policija počela je migrante koje zatiče na ulicama smještati u centre. 

Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP KS kazao je za Patriju da se aktivnosti provode zajednički sa Službom za poslove sa strancima. Na pitanje da li će se migranti smještati i u imigracioni centar Hadžiabdić je kazao da će to zavisiti od odluke Službe za poslove sa strancima. 

„Pojačano je prisustvo policije na području gdje su migrantski centri kako bi se ispoštovala odluka o zabrani kretanja“, kazao je Hadžiabdić.

Dražen Rozić, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za kampove Ušivak i Blažuj kazao je za Novinsku agenciju Patria da se migranti smještaju u Blažuj jer u Ušivku više nema mjesta. Tamo je smješteno skoro 800 migranata. U Blažuju je bilo 1.417. 

“Niko ne zna tačan broj migranata koji su u Sarajevu, ali mi očekujemo još oko 500 ili 600. Dodatni smještaj će se praviti unutar centra Blažuj već krajem ove ili početkom naredne sedmice. Naručili smo madrace, krevete”, kazao je Rozić. 

Jučer je tokom dana riješen i problem sa električnom energijom u Blažuju. 

Na pitanje da li su migranti svjesni situacije i zbog čega moraju biti u centrima, Rozić ističe da migranti razumiju situaciju i da nije bilo incidenata zbog toga. 

"Čak i ne planiraju "game" jer znaju da su u centrima najsigurniji. I dalje nema nijedan sumnjiv slučaj u vezi koronavirusa", istakao je Rozić. 

#BiH