Članak

Nema javnog izricanja: Danas presuda Sanjinu Sefiću

Presuda Sefiću bit će objavljena vjerovatno u vidu saopćenja za javnost zbog interesa javnosti koji vlada za ovaj slučaj. 

SARAJEVO, (Patria) - Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas će donijeti presudu Sanjinu Sefiću ali ona neće biti izrečena uz prisustvo javnosti zbog promjene režima rada sudova u skladu sa odlukama Kriznog štaba FBiH u cilju prevencije širenja koronavirusa.  

Prema odluci koju su jučer zajednički donijeli Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu i Tužilaštvo KS do 3. aprila je na snazi poseban režim rada sudova i Tužilaštva. 

U skladu s tim režimom nije dozvoljen ulazak stranaka u zgrade sudova i Tužilaštva KS poslije 13 sati dok je radno vrijeme skraćeno do 14 sati.

Presuda Sefiću bit će objavljena vjerovatno u vidu saopćenja za javnost zbog interesa javnosti koji vlada za ovaj slučaj. 

Sefić se tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2). 
On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule. Sefić se udaljio s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine. 

U septembru 2018. godine Kantonalni sud Sefića je osudio na 14,5 godina zatvora dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta te je ponovljen postupak. Novo suđenje Sefiću i pomagačima (osim njegove sestre Sare Sefić) počelo je početkom jula 2019. godine. Njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici, te su osuđeni u drugim postupcima. 

#BiH