Članak

Ako nam virus ne dohaka, ovi naši političari sigurno hoće: Populizam u vrijeme Korone

Aktuelna kriza koja svakim danom sve više prijeti i koja je na globalnom nivou proglašena pandemijom

Piše: A. Čorbo-Zećo


''Na muci se poznaju junaci'', kaže stara narodna poslovica, a preneseno na današnji kontekst kriza koju je prouzrokovao koronavirus pravo je vrijeme da se prepoznaju ljudi, namjere, projekti, organizacije, stranke, društva i države. 

Aktuelna kriza koja svakim danom sve više prijeti i koja je na globalnom nivou proglašena pandemijom, test je za mnoge, posebno za one koji predvode ili bi željeli predvoditi narod i državu. I ozbiljne države su na testu, a nesnalaženje dovodi do dodatne panike i izazivanja haotičnog stanja. 

U našoj zemlji, političke stranke i njihovi lideri se različito snalaze u ovakvim situacijama – od odmjerenih i konkretnih poruka, izjava, prijedloga i djela, do neodgovornih poteza, nesuvislih izjava i jeftine demagogije i populizma. 

Ako krenemo sa vrha, umjesto odgovornosti najčešće svjedočimo licemjerstvu pa tako predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, SDA-ov Denis Zvizdić poziva premijere i ministre da učine nešto. Podsjećamo gospodina Zvizdića da je njegova stranka vladajuća na nivou države, Federacije BiH i većine kantona i opština, tako da ovaj poziv upućen otprilike samom sebi ne predstavlja ništa osim jeftinog populizma.

Njihov koalicioni partner – DF – koji je u političkoj samoizolaciji od petka 13. – pokazuje svoje pravo lice. Bez konkretnih prijedloga. Nakon početničkog vrlo smirujućeg tona ministar zdravstva Rusmir Mesihović (DF) gostujući na jednoj TV stanici, rekli bi neki, pretjerao je s riječima hvale o tome kako je sve uredu. 

Naša stranka i SDP su na vrijeme pozvali na obustavu nastave i rada univerziteta. Narod i pravda i dalje jaše na populističkom konju, pa populistički traže sazivanje sjednice Skupštine KS i Parlamenta FBiH, te dok svi otkazuju skupove i ne bi smjelo biti javnih okupljanja, Dino Konaković saziva okupljanje. 

I dok objavljuje zahtjev za hitnim sjednicama parlamenata, otkazuje konvenciju svoje stranke, a koja je, kako kaže trebala biti održana ovih dana. Osim Fahrudina Radončića, koji kao ministar sigurnosti obavlja poslove iz svog domena u SBB-u nema nikakvih inicijativa.

Stručan pristup pokazao je Nezavisni blok Senada Šepića koji je prvi zatražio da se vlade usmjere na donošenje seta ekonomskih mjera koje bi trebala pomoći našoj privredi. Osim zdravstvenog problema, koronavirus izaziva i tek će izazvati teške posljedice po ekonomiju, te na ovim temama se treba usmjeriti na odgovoran pristup a ne na jefitne političke poene.

Reagirala je i Sebija Izetbegović, koja je dala ostavku na mjesto zastupnice u Parlamentu FBiH, pravdajući to potrebom da se kao generalna direktorica više bavi KCUS-om. I to bi bilo OK, da se ne zna da zastupnica Izetbegović, u godinu i pol mandata nijednom nije govorila niti podnijela zastupničko pitanje ili bilo koju inicijativu, tako da njena ostavka ne znači ništa – jer nije ništa uradila. 

Njen bilans u Parlamentu FBiH je – 0! Ništica je ta kojom se, nažalost, može označiti većina naših stranaka i njihovih prvaka. 

Bogovi su odavno pali na tjeme u RS-u, gdje se SNSD-ovke utrkuju ko će više vinuti Milorada Dodika u nebesa, dok u Hercegovini HDZ BiH Dragana Čovića više razmišlja šta će biti sa kladionicama (u novcu je snaga) nego sa zdravljem ljudi jer njihova ministrica civilnih poslova spava, a po zakonu ne bi smjela.

Jer je direktno po zakonu odgovorna za zdravlje građana BiH i ona je ta koja bi trebala krovno da djeluje. Ako ne vjeruje meni nek otvori Zakon i pročita Član 15. 

A i naš vrli ''iskusni vozač'', Bakir Izetbegović, kako mu tepa jedan privatni medij blizak SDA-u, na dobrom je putu da nas sve strovali u kakvu provaliju. 

Ako nam Korona ne dohaka, ovi naši političari sigurno hoće.
 

#BiH