Članak

Dodik: Pređena je crvena linija

Kao član Predsjedništva BiH kaže da je pozvao ambasadore Kvinte.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH prešla crvenu liniju i da, ukoliko ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH, neće biti Bosne i Hercegovine.

"SNSD je podržao da se sjednica u NSRS održi i da se predstavnici partija obrate kako bi se pristupilo utvrđivanju zaključaka. Veoma je važno očuvati jedinstvo u RS-u, ovo je jedno ključno pitanje, ustavna i politička malverzacija. Pređena je crvena linija.

Ne možemo pristati na floskulu kako je potrebno poštivati odluku Ustavnog suda BiH sve dok imam trojicu sudija stranaca i dva doskorašnja člana SDA. Spekulativno i manipulativno djelovanje tih ljudi uzdiglo iznad prava", rekao je Dodik.

Imao je poruku i narodu.

"Ovo je politička tuča, narod se nema čega bojati. Ovo će možda malo duže trajati, a mi pozivamo na dijalog", poručio je Dodik.

Kao član Predsjedništva BiH kaže da je pozvao ambasadore Kvinte.

"Tu je bio i ambasador Evropske unije. Njima je rečeno da je pređena crvena linija, te da je u pitanju isključivo pitanje sudija Ustavnog suda. Ako to stoji sedam dana, sedam mjeseci, to je OK, ali ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće ni biti BiH", naveo je.

"Oko ovog pitanja Ustavnog suda su i predstavnici hrvatskog naroda. Biće zanimljivo gledati kako će se neko negativno moći odnositi prema zahtjevu dva konstitutivna naroda", dodao je Dodik.

#BiH