Članak

Delegati redom odbijali inicijative, prijedloge zakona, inicijative

Dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH

SARAJEVO, (Patria) - Na 4. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, čiji je predlagač delegat Zlatko Miletić. Prethodno, Dom je usvojio zahtjev delegata Miletića da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Usvojeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač delegat Denis Bećirović. Usvajanjem ovog mišljenja, Dom je odbio ovaj Prijedlog zakona. Dom je usvojio Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2017. godinu. Usvojen je i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Dom naroda usvojio je i Izvještaj o prestrukturisanjima rashoda institucija BiH u okviru budžetskih rashoda za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine. Usvojen je i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Takođe je usvojen i Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u Bosni i Hercegovini, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.
Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Uz ovaj izvještaj, Dom je usvojio zaključak u kome se od Savjeta ministara BiH traži dostavljanje informacije o tome koliko je, za posljednjih pet godina, isplaćeno novca iz Budžeta institucija BiH za troškove advokata u krivičnim i drugim postupcima, odnosno za naknade štete zbog boravka u pritvoru lica lišenih slobode koja su u krivičnom postupku pravosnažno oslobođena optužbe, te koliko je isplaćeno novca na osnovu
presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, za naknade zbog povrede člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (povreda prava na suđenje u razumnom roku).

Dom je primio k znanju Izvještaj o provođenju Opštih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. K znanju je primljena i Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2017. godine. Dom nije primio k znanju godišnje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu. Iz Doma naroda u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH imenovani su delegati Lidija Bradara, Dušanka Majkić i Munib Jusufović.

U Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH iz Doma naroda imenovani su delegati Lidija Bradara, Sredoje Nović i Munib Jusufović. Dom je usvojio Odluku o izmjeni odluke o imenovanju članova stalnih komisija Doma naroda PSBiH prema kojoj je u Komisiju za spoljnu i trgovinsku politiku, carine,  saobraćaj i komunikacije umjesto Fahrudina Radončića imenovan Munib Jusufović. Dom nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: „Podnosim delegatsku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se obezbjeđuje potpuna i dosljedna implementacija četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić/Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav i Samir Šlaku“.

Nije usvojena delegatska inicijativa Denisa Bećirovića koja glasi: „Podnosim delegatsku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa bh. entiteta RS i Srbije, s posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini“.

Dom nije usvojio ni delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: „Podnosim delegatsku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Gradu Mostaru“. 

#BiH #DomNarodaPSBiH