Članak

Političko Tužilaštvo KS: Slučaj djevojčice Nadin, koja je bez lijekova, nikada nije otvoren!

Slučaj djevojčice Nadin Smajlović i eklatantno kršenje ljudskih prava

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Slučaj djevojčice Nadin Smajlović i eklatantno kršenje osnovnih ljudskih prava, dječjih prava na liječenje nikada još nije riješeno. Kako bi i bilo kada sve poluge vlasti čuva u rukama direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i njena SDA. U toj činjenici valja tražiti i odgovor na pitanje zašto Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije postupilo po prijavi od 29. novembra 2019. godine.

„Prijavili smo KCUS radi odbijanja liječenja mog djeteta i i do danas nije ništa poduzeto od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo“, kaže za Patriju Denis Smajlović, otac djevojčice Nadin.

Podsjećamo, Nadin Smajlović uskraćeno je liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Klinički centar je, naime, prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega su ljekari održali javni protest, a generalna direktorica Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“.

Roditelji su djevojčicu, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

Agonija i dalje traje, a ni Tužilaštvo KS ne radi svoj posao. Kako brzo mogu raditi dokaz je istraga koju provode o pečatu Skupštine KS. Koliko traljavi mogu biti i igrati se ljudskim sudbinama i životima  dokaz je slučaj Dženana Memića.

Tužioci su vjerovali da neće naići na poštene sudije koji će odbaciti njihove smiješne tvrdnje da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. Doduše, i KCUS ima velike zasluge za optužnicu koja je romsku porodicu izvela na Sud. Dr.Jasminka Dželilović Vranić dala je nalaz Alisi Mutap o navodnoj amneziji, a ona je živi svjedok stradanja Dženana Memića.

Dokaz djevojčice Nadin pokazuje da tužioci rade po političkim nalozima. Da je drugačije ovaj slučaj bio bi riješen brže nego famozni slučaj pečat!

#BiH #DženanMemić #SebijaIzetbegović #KCUS #NadinSmajlović #SlučajPečat