Članak

Federalni zastupnici između Sebije i zdravlja građana - izbor je logičan?

U Bosni i Hercegovini malo je toga savršenog, ali zdravstvo zasigurno nije ni blizu te kategorije. 

Piše: Rasim Belko


Državi u kojoj svaki drugi stanovnik umire od srčanog udara, a svaki peti od malignih oboljenja, bez sumnje je neophodan savršen i modernizovan zdravstveni sistem. 

U Bosni i Hercegovini malo je toga savršenog, ali zdravstvo zasigurno nije ni blizu te kategorije. 

Politička kontrola zdravstva, diktatorska uloga Sebije Izetbegović, protjerivanje vrhunskih ljekara i maltretiranje pacijenata karakteristike su najveće institucije u zdravstvenom sistemu entiteta Federacija BiH - Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Bio je to sasvim dovoljan razlog da više od 20 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputi zahtjev za sazivanje tematske sjednice o zdravstvu. 

Raspravu o stanju u zdravstvu s prijedlogom mjera i o stanju na KCUS-u s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata, te odlazak velikog broja ljekara specijalista zatražili su Klubovi zastupnika SDP BiH, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA.

Jedan od potpisnika je i zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović. 

U izjavi za agenciju Patrija, Obradović kaže: “Stanje u zdravstvu nije dobro. Rekao bih, ovakav nefunkcionalan zdravstveni sistem jedan je od faktora zašto ljudi masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ko to ne vidi, ili je "slijep kod očiju" ili slijepo slijedi "viziju" Sebije Izetbegović koja je na vrhu zdravstvene piramide i koja je već devastiran sistem dodatno obezvrijedila”.

“Valja podsjetiti da je Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u nelegalnom sastavu izabrao generalnu direktoricu KCUS-a, jer je Vlada KS razriješila i imenovala dva druga člana UO još 22. avgusta. Do danas, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) nije delegirao ovo imenovanje Vladi FBiH koja imenuje Upravni odbor. Jasno, riječ je o dogovorenoj igri između HDZ-a i SDA u kojoj je vitalni bošnjački interes Sebija Izetbegović, a zauzvrat Dragan Čović dobija pozicije u vlasti koje poželi”, poručio je Obradović.

Dodaje da na tematskoj sjednici ne očekuje previše od vladajuće većine u Parlamentu FBiH.

“Mislim da će se pokušati razvodniti čitava priča. U Predstavničkom domu ima dosta kvalitetnih kolega koje dolaze iz zdravstvenog sektora i koji mogu dati dobre preporuke i zaključke, ali vladajuća većina će učiniti sve da ovakav bolestan zdravstveni sistem zadrži u rukama onih kojima su pacijenti samo pokriće za nekakve “uštede” i brojke koje ništa ne znače”, zaključuje Obradović u izjavi Patriji. 

Posljednjih dana pojavila se nezvanična priča da Sebija Izetbegović vrši pritisak da se tematska sjednica ne održi. Međutim, i Obradović, ali i drugi zastupnici u Predstavničkom domu koje smo kontaktirali nisu imali takva saznanja. 

Ono što je sigurno za očekivati jeste zaštita Sebije Izetbegović od strane vladajućeg bloka SDA, HDZ, SBB, DF, te određenih nezavisnih zastupnika. 

Teško je očekivati da će pomenuti vladajući blok mariti za protjeranim doktorima, koji u svijetu dokazuju svoja znanja i vještine i liječe one koji imaju sreće da im neka Sebija Izetbegović ne kontroliše zdravstvo. 

Za to vrijeme, roditelji će i dalje biti primorani da posežu za nelegalnim, ali neophodnim djelovanjem kako bi osigurali zdravstvenu zaštitu svojoj djeci. Istovremeno će djevojčica Nadin, ali i druga djeca biti primorana na let u tuđu zemlju da bi se borili za život. 

I neće patiti samo djeca. Patit će svi koji nisu u milosti Sebije Izetbegović i njene stranke, koje dotična u internoj komunikaciji na KCUS-u naziva neprijateljima. 

Među onima koji posebno osjete diktatorsku brutalnost Sebije Izetbegović su dijalizirani pacijenti, kojima transplantacija znači novi život, novo rađanje. A na KCUS-u su transplantacije skoro pa izumrle. 

U ranijim istupima, naročito krajem oktobra, u vrijeme štrajka članova Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH, predsjednik ovog Udruženja isticao je da je Sarajevo bilo među prvim gradovima u regiji u kojem su rađene transplantacije bubrega.  Žuljević je tada poručivao da nije objašnjivo kako se prije pola vijeka radilo više transplantacija, nego danas u modernom vremenu. Poručivao je i da KCUS ima sve uslove da obavlja transplantacije, ali da u prošloj godini nije bila niti jedna kadaverična transplantacija (transplantacija od preminulog donora).

Danas, u izjavi za agenciju Patria, Žuljević kaže da očekuje da se na tematskoj sjednici o zdravstvu govori i o problemima s transplantacijama. 

“Nadam se da će na sjednici o zdravstvu govoriti i o transplantacijama. Ali, mi se stalno nadamo, a nikada se ništa ne ostvaruje. Prema mojim informacijama u cijeloj 2019. godini nije bila niti jedna kadaverična transplantacija. Prošlo je više od dva mjeseca od naših protesta. Ništa se ne rješava, niko ne reaguje”, kaže Žuljević za Patriju.

U zdravstvenom sistemu koje kroje Vjekoslav Mandić i Sebija Izetbegović, tačnije HDZ i SDA nada je čini se i jedini lijek. 

Mladi odlaze, ljekare protjerujemo, srčani udari i maligna oboljenja ubijaju one koji ostaju. Djecu neće da liječe, a ne žele da im potpišu da to neće kako bi mogla lijek tražiti u svijetu. 
Narodima i građanima Federacije BiH veće zlo ne treba. U miru im je zdravlje ugroženije nego što je bilo u ratu. 

Zato je ogromno breme odgovornosti na zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ako ne donesu konkretne mjere i ako ne odluče da isprate realizaciju tih mjera, njihovo zasjedanje izgubit će svrhu. Zapravo, parlamentarizam u Federaciji će izgubiti svrhu. 

Jer, ako najveći zakonodavni organ ovog entiteta ne može osigurati pravo na liječenje - jedno od osnovnih ljudskih prava, onda se i ne mora truditi da osigurava neka druga prava. Neće ih imati ko koristiti. 

Zastupnicima SDA, HDZ, SBB, DF i onima koji se nazivaju nezavisnim neće biti lako protiv Sebije Izetbegović. Ali...

Izbor između Sebije i zdravlja građana, naroda, birača ne bi trebao biti težak!

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #PredstavničkiDomFBiH #RasimBelko #ParlamentFBiH #AgencijaPatria #AmerObradović #TomislavŽuljević