Članak

Američki Predstavnički dom podržao rezoluciju o predsjedničkim ovlastima u pogledu Irana

Američki Predstavnički dom u četvrtak je podržao prijedlog da se američki predsjednik spriječi u pogledu daljeg vojnog djelovanja prema Iranu.

(Patria) – Američki Predstavnički dom u četvrtak je podržao prijedlog da se američki predsjednik spriječi u pogledu daljeg vojnog djelovanja prema Iranu bez saglasnosti Kongresa.

Rezoluciju su podržala 224 člana spram 194 koji su bili protiv u većinski demokratskom Domu. Ovom mjerom američkom predsjedniku se ukida ovlaštenje i pravo da koristi američke vojne snage prema Iranu bez saglasnosti američkog Kongresa.

Rezolucija je proslijeđena Senatu na odlučivanje, gdje većinu predstavlja Trumpova Republikanska stranka.

Glasnogovornik Bijele kuće nazvao je inicijativu Predstavničkog doma 'besmislenom' i politički motiviranom jer bi mogla 'ugroziti sposobnost SAD da zaštite američke građane kojima Iran nastavlja prijetiti'.

Podsjetimo, nakon ubistva iranskog generala Soleimanija i manifestacije masovnog talasa bijesa u Iranu i Iraku, uslijedila je i vojna reakcija Irana – raketiranje dvije vojne baze u Iraku u kojima borave američke trupe.

I dok Bliski istok strahuje od eskalacije dugogodišnjeg sukoba, a svijet od 'prelivanja' sukoba iz regiona, dvije strane nastavljaju razmjenjivati upozorenja i prijetnje. Međutim, naredni potezi obje strane su neizvjesni – Trump je izjavio da su protiv Irana uvedene nove sankcije te da SAD imaju 'odličnu vojsku' zbog koje ne strahuju od eventualnih novih napada.

Trump je pozvao i da se sadašnji nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. zamijeni novim, a iranski ambasador pri UN-u Majid Takht Ravanchi na to je rekao da ne može vjerovati prijedlogu dijaloga sve dok su protiv Irana na snazi ekonomske sankcije, piše Reuters.

Iranska Revolucionarna garda izdala je nova upozorenja Washingtonu o 'još žešćoj skorašnjoj osveti', kao i to da su projektili ispaljeni u srijedu tek početak serije napada diljem regiona. Oglasio se i general Esmail Ghaani koji je nakon pogibije Soleimanija stao na čelo snaga Qudsa, rekavši da će nastaviti raditi u pravcu koji je odredio njegov prethodnik.

Takav stav je donekle suprotan komentarima iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa koji je u srijedu rekao da Teheran ne želi eskalaciju sukoba.

Analitičari smatraju da Trump ne želi vojni sukob u izbornoj godini, a da Iran ne želi direktnu konfrontaciju sa daleko superiornijim američkim snagama.  

- Ne očekujemo dalje direktne napade od strane Irana. Veća je mogućnost za posredne napade putem proksija (saveznika-posrednika), tvrdi Ali Alfoneh sa Arab Gulf Instituta u Washingtonu, dodajući da postoji mogućnost za pregovore jer 'Trumpova administracija ne želi ostaviti utisak da traži rat, dok je Iranu potrebna ekonomska pomoć zbog pritiska sankcija', prenosi Reuters.

 

 

#Svijet