Članak

Iran i SAD pred UN-om: Član 51 Povelje Vijeća sigurnosti i pravo na samoodbranu

Sjedinjene Američke Države izvijestile su Ujedinjenje Nacije u srijedu da je ubistvo iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija prošle sedmice izvršeno u samoodbrani...

(Patria) – Sjedinjene Američke Države izvijestile su Ujedinjenje nacije u srijedu da je ubistvo iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija prošle sedmice izvršeno u samoodbrani, kao i to da će ponovo djelovati na Bliskom istoku 'ako bude neophodno' kako bi zaštitili američki personal i interese.

U odmazdi zbog smrti generala, Iran je u srijedu ispalio 16 balističkih projektila na dvije vojne baze u Iraku u kojima borave i američke trupe. Američki predsjednik je izjavio da niko od američkih državljana nije povrijeđen, što je umanjilo rastući strah od američke odmazde zbog gubitaka, te utoliko proširivanja sukoba na bliskoistočnu regiju.

U pismu UN-u, nova američka ambasadorica Kelly Craft navela je da su SAD 'spremne da se uključe u ozbiljne pregovore s Iranom bez preduvjeta, s ciljem sprečavanja daljeg ugrožavanja međunarodnog mira i sigurnosti ili eskalacije od strane iranskog režima'.

Reuters piše da se, pravdajući ubistvo Soleimanija, Craft u istom pismu pozvala na Član 51 Povelje UN-a, naglašavajući da su SAD 'spremne da ponovno djeluju u regionu ako je to neophodno kako bi zaštitili američki personal i interese'.

Pomenuti Član 51 nalaže da zemlje-članice 'odmah izvijeste' petnaestočlano Vijeće sigurnosti ukoliko su poduzele bilo kakve mjere prilikom korištenja prava na samoodbranu. SAD su se pozvale na ovaj član povelje i kada su poduzele akciju protiv ISIL-a u Siriji 2014. godine.

Kelly Craft, nova američka ambasadorica u Ujedinjenjim nacijama koja je zamijenila Nikki Haley, u pismu također objašnjava da su američki zračni napadi 29. decembra na paravojne formacije u Iraku i Siriji koje podržava Iran, 'odgovor na rastuće oružane napade zadnjih mjeseci od strane Islamske Republike Irana, kao i paravojnih snaga koje podržava Iran na američke snage i interese na Bliskom istoku'.

U pismu se također navodi da je cilj bio spriječiti Iran da izvodi ili podržava napade, kao i umanjiti njegovu sposobnost da izvodi napade.

Iran se pred Vijećem sigurnosti UN-a u srijedu također pozvao na Član 51. Diplomate kažu da je američko pismo stiglo nakon iranskog, piše Reuters.

Iranski ambasador pri UN-u Majid Takht Ravanchi u pismu je naveo da Teheran 'ne želi eskalaciju ili rat' nakon što je iskoristio pravo na samoodbranu poduzimajući 'odmjeren i proporcionalan vojni odgovor gađajući američku zračnu bazu u Iraku'.

- Operacija je bila precizna i ciljala je vojne mete, ne uzrokujući tako kolateralnu štetu civilima i civilnoj svojini u tom području, napisao je Ravanchi.

On je zaključio sa 'ozbiljnim upozorenjem protiv bilo kakvog vojnog avanturizma', te je podvukao da Iran izjavljuje da je 'odlučan da nastavi, snažno i u skladu sa međunarodnim pravom, braniti svoj narod, suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet protiv bilo kakve agresije'.

#Svijet