Članak

Opća mobilizacija HDZ-a u BiH zbog izbora u Hrvatskoj

Spremni i autobusi

(Patria)- U slučaju da rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora budu “na knap”, sasvim je moguće da će mnogi eventualnu pobjedu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović povezivati uz glasove koji će pristići s birališta u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Budući da tamo Zoran Milanović jednostavno nema što tražiti - procjenjuje se da će dobiti do deset posto glasova - u HDZ-u su itekako svjesni potencijala koji postoji u biračkom bazenu BiH, a koji oni u prvom krugu nisu u potpunosti eksploatirali", navodi ovaj list.

Nekoliko izvora iz HDZ-a potvrdilo je neslužbeno da birače do birališta spremaju prevoziti organizirano autobusima, da je aktivnost na samom terenu puno veća nego prije prvog kruga izbora te očekuju da će više birača u BiH iskoristiti svoje glasačko pravo u nedjelju 5. siječnja.

Zbog toga su velika očekivanja, ponovno, i od organizacijskih sposobnosti zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je u stožer Kolinde Grabar-Kitarović uključen tek nakon što je u prvom krugu osvojila manje glasova od glavnog rivala Zorana Milanovića.

- Brkić je zadužen za koordinaciju na terenu i za Hrvatsku i za BiH gdje nam je ključan Mostar. Očekujemo veću izlaznost u drugom krugu - rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Navodno će HDZ-ovci, kad je riječ o BiH, posegnuti za svojom standardnom strategijom, a riječ je o organiziranju autobusa za prijevoz birača. Očekuje se i da će biti gužva na pojedinim biračkim mjestima te dulja čekanja upravo zbog tog organiziranog prijevoza.

Međutim, nisu svi u HDZ-u baš sigurni da će mobilizacija njihovih birača u BiH rezultirati bitno većom izlaznošću u drugom krugu.

A da Kolinda Grabar-Kitarović ima potencijal za znatni rast broja osvojenih glasova u BiH, jasno je kada se analiziraju rezultati prvog kruga u kojem je svoje biračko pravo u BiH iskoristilo samo 24.646 birača.

Od izašlih, 16.417 (66,61 posto) glasalo je za Grabar-Kitarović, Miroslava Škoru zaokružilo je 6278 birača (25,47 posto), dok je Milanović dobio samo 1131 glas (4,58 posto). Drugim riječima, desni kandidati u BiH su osvojili više od 90 posto svih glasova, stoji u tekstu Jutarnjeg.

#Region