Članak

Tužilaštvo BiH nastavilo trend podizanja optužnica kojim se izjednačavaju branioci i agresori!

Ona je dodala da „sve žrtve moraju imati isto poštovanje, a nikako da se pristupa na način da su jedne žrtve vrjednije od drugih"

SARAJEVO, (Patria) - Ne tako davno iz Udruženja Majke Srebrenice otvoreno su poručili s jednog ročišta Atifu Dudakoviću i 15 drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH da neće dati podršku ovakvom radu Tužilaštva BiH. Nije se mnogo od tada promijenio trend kojim rade tužioci ovog Tužilaštva rade. Ako se pogleda broj optuženih Bošnjaka i Hrvata u zadnje vrijeme i sadržaj optužnica onda se slobodno može zaključiti da je Tužilaštvo BiH napravilo strategiju da procesuira žrtve tj. Bošnjake.   

Dokaz ovoj temi je i činjenica da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine. Admir Osmanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Kemal Hindić, Martin Frančešević, Ramiz Pljakić, Ivo Anđelović, te Hazim i Bahrija Fazlović se terete za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Boderište (Brčko).

„Mi, žrtve, podržavamo da odgovara svako ko je počinio zločin, ali se onda treba podići nekoliko hiljada optužnica protiv pripadnika Vojske Republike Srpske jer su oni imali na hiljade raznih „komandanata“ i pritom likvidirali preko 100.000 Bošnjaka, a broj onih koji su odgovarali je toliko mali da se ne može ni izraziti u procentima“, kazala je nedavno Munira Subašić.

Ona je dodala da „sve žrtve moraju imati isto poštovanje, a nikako da se pristupa na način da su jedne žrtve vrjednije od drugih". Također je istakla da se Majke Srebrenice pitaju ko to igra glavnu ulogu u igri da se oslobode počinioci genocida, a kazne žrtve i branioci. Ona je kazala da će "Majke Srebrenice" zatražiti od žrtava i porodica da ne svjedoče Sudu koji presudama vrijeđa žrtve. 
Tako se dešava da za 15.000 ubijenih Bošnjaka u Sarajevu odgovaraju dva komandanta srpske vojske a za jednu osobu-žrtvu srpske nacionalnosti odgovara najmanje dva Bošnjaka i više. 

Govoreći o ratnim zločincima koji nisu procesuirani Subašić je spomenula 22 generala i pukovnika.

1.General Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa VRS  počinio zločine tokom 1992. - 1993. i u julu 1995. godine
2. General Svetozar Andrić
3. General Milomir Savčić
4. General Manojlo Milovanović
5. General Jovo Marić
6. General Vinko Pandurević
7. General Tomislav Šipčić
8. Pukovnik Milovan Milutinović
9. Pukovnik Milorad Šehovac
10. Pukovnik Savo Simić
11. Pukovnik Milomir Nastić
12. Pukovnik Nikola Reljić
13. Pukovnik Đurđević
14. Pukovnik Čedo Sladoje
15. Pukovnik Pero Despotović
16. Pukovnik Radomir Furtula
17. Pukovnik Ljubo Kosovac
18. Pukovnik Vlado Lizdek
19. Pukovnik Marko Lugonja
20. Pukovnik Miloš Delić
21. Pukovnik Vaso Gujić
22. Kapetan Miodrag Gajić

Pripadnici Kriznog Štaba opštine Bratunac: Simić Ljubisav, Djukanović Rodoljub, Nikolić Jovan, Milanović Mile, Jokić Miladin, Mladjenović Najdan, Vasiljević Dragan,  Bogdanović Luka,  Ilić Dragan, Nikolić Momir i drugi  su zajedno sa ubicama: Bato Kocan, Radomir Milanović- zvani mali Rašo, Milenko Prodanović zvani Mungos,  Zoran Milosavljević zvani Kokara i drugi.

Tek jedan sa spiska Milomir Savčić dobio je optužnicu. Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11. do 15. jula 1995. na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić nemjerljivo je mnogo nanio štete BiH svojim djelovanjem kroz udruženje, a pomagao je političkim silama koje ove zemlju žele podijeliti. On je čak govorio i o pitanjima vojne neutralnosti RS, kao i druga pitanja od nacionalnog interesa, nisu i ne smiju da budu pitanja dnevne politike.

Savčić je rekao da BORS traži doslovno poštovanje Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da o integracijama i eventualnom članstvu treba da odlučuju građani na referendumu.
 

#BiH