Članak

Danas trilateralni susret Kine, Japana i Južne Koreje na temu prijetnji 'sa sjevera'

Lideri Kine, Japana i Južne Koreje susrest će se u utorak u kineskom gradu Chengdu kako bi razmotrili nove prijetnje koje dolaze od strane rastućeg nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

(Patria) – Lideri Kine, Japana i Južne Koreje susrest će se u utorak u kineskom gradu Chengdu kako bi razmotrili nove prijetnje koje dolaze od strane rastućeg nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pyongyang nastavlja prijetiti vojnim djelovanjem ukoliko ne dođe do ukidanja sankcija.

Očekuje se da će trojica lidera – kineski premijer Li Keqiang, japanski premijer Shinzo Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, također razmatrati unaprijeđenje regionalne saradnje u oblasti ekonomije i okoliša.

Ove tri zemlje drže oko 24 procenta svjetske trgovine i imaju međusobno povezane lance nabavke, a prošle godine su međusobno ostvarile trgovinu u vrijednosti od više od 720 milijardi dolara.

Kako je Trumpova administracija odbacila Transpacifičko partnerstvo, Kina je inicirala alternativno grupisanje 16 nacija pod nazivom 'Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo'. Međutim, budućnost tog pakta ostaje neizvjestan, naročito nakon što je glavni kineski konkurent Indija saopćila da ne želi učestvovati.

Istovremeno, Sjeverna Koreja je najavila 'Božićni poklon' Sjedinjenim Državama ovisno o djelovanju Washingtona. Špekulira se da bi se moglo raditi o novom testiranju projektila, pa čak i interkontinentalne balističke rakete s nuklearnom glavom, piše portal Politico.

Iako je za Pyongyang Kina najvažniji izvor investicija, diplomatske podrške i ekonomske pomoći, čini se da zvanični Beijing ne uspijeva uvjeriti Kimov režim da prestane razvijati svoj nuklearni arsenal. SAD zahtijevaju potpunu denuklearizaciju kao uvjet za ukidanje sankcija, dok Kina preferira višefazni pristup.

Međutim, tenzije su prisutne i između tri države – iako su Japan i Kina u zadnje vrijeme prešle preko svojih historijskih razlika, Južna Koreja i Japan se nastavljaju sporiti oko japanske kolonizacije poluotoka u posljednjem stoljeću, što negativno utiče na njihove ekonomske odnose, piše Politico.

 

 

#Svijet