Članak

Hong Kong: Mirni marš podrške za kineske Ujgure

Hongkonški demonstranti u nedjelju su organizirali marš solidarnosti kao izraz podrške kineskoj muslimanskoj manjini – Ujgurima.

(Patria) – Hongkonški demonstranti u nedjelju su organizirali marš solidarnosti kao izraz podrške kineskoj muslimanskoj manjini – Ujgurima.

Time su povezali torturu Beijinga nad Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang sa rastućim pritiskom kineske vlade na autonomnu pokrajinu Hong Kong gdje su protesti ušli u sedmi mjesec.

I dok su parole koje očituju podršku za Ujgure česte na protestima u Hong Kongu, u nedjelju je po prvi put organiziran marš za tu manjinsku grupu. Neki demonstranti su nosili parole poput 'Istočni Turkestan' kako ujgurski separatisti nazivaju Xinjiang.

Hongkonški aktivisti strahuju da bi Kina u budućnosti mogla odlučiti da u Hong Kongu primijeni slične represivne mjere kao što to čini u pokrajini Xinjiang gdje pripadnike Ujgura prisilno drži u logorima ograđenim bodljikavom žicom koje naziva 'edukacijskim centrima'.

Mirni marš je završio sukobima s policijom koja je konfrontirala masu suzavcem nakon što su neki demonstranti svukli kinesku zastavu sa zgrade vlade.

Istovremeno, iz svijeta stiže sve više osuda kineskog progona Ujgura. Evropski parlament je pozvao Evropsku uniju da uvede ciljane sankcije protiv Kine zbog tretmana Ujgura, nakon što je ujgurskom intelektualcu Ilhamu Tohtiju koji se nalazi u kineskom zatvoru, u oktobru dodijelila nagradu za ljudska prava.

Početkom mjeseca, američki Predstavnički dom podržao je prijedlog sankcija protiv visokih kineskih zvaničnika koji se smatraju odgovornim za tlačenje Ujgura u Xinjiangu, te je apelirao da se zaustave 'barbarske prakse'.

 

 

#Svijet