Članak

Praznična čestitka britanskog Tesco marketa s porukom kineskog zatvorenika

Britanski lanac supermarketa Tesco zaustavio je proizvodnju u tvornici u Kini nakon što je pronađen poziv u pomoć u jednoj od Božićnih čestitki od strane zatvorenika koji ju je izradio.

(Patria) – Britanski lanac supermarketa Tesco zaustavio je proizvodnju u tvornici u Kini nakon što je šestogodišnja djevojčica u južnom Londonu u Božićnoj čestitci pronašla poruku zatvorenika koji ju je pakirao.

- Mi smo strani zatvorenici u zatvoru Shanghai Qingpu. Prisiljeni da radimo protiv naše volje. Molim vas da pomognete i obavijestite organizaciju za ljudska prava, navodi se u poruci koja se našla u humanitarnoj čestitci Tesco marketa.

Glasnogovornica Tesco lanca izjavila je da su nadležni bili 'šokirani' te da su 'trenutačno zaustavili proizvodnju u tvornici gdje se izrađuju čestitke'.

- Nikada ne bi dozvolili prisilni rad u zatvoru u našem lancu nabavke, kazala je glasnogovornica dodavši da je otvorena istraga, kao i to da je prošlog mjeseca sprovedena revizija nabavljača te da 'nije pronađen dokaz koji sugerira da je prekršeno pravilo koje zabranjuje korištenje zatvorenika kao radne snage'.

U poruci pronađenoj u čestitci također se traži da se kontaktira 'g. Peter Humphrey'.

Otac djevojčice koja je pronašla poruku potražio je ime putem internet pretraživača da bi otkrio da se radi o bivšem novinaru koji je proveo dvije godine u zatvoru Qingpu. On je kontaktirao Humhreya koji je stupio u kontakt sa bivšim zatvorenicima i tako saznao da strani zatvorenici uistinu pakiraju čestitke za Tesco.

Bivši novinar Humphrey i njegova supruga Yu Yingzeng, naturalizirana američka državljanka, kao privatna istražiteljska firma bili su angažirani od strane farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline (GSK).

Uhapšen 2013. godine zbog sumnje da je ilegalno pribavljao privatne podatke, Humphrey je priznao na kineskoj televiziji, ali je kasnije tvrdio da je bio prisiljen. On i supruga su zatvoreni u avgustu 2014. godine i deportovani u junu naredne godine, piše Euronews.

 

#Svijet