Članak

Hajduk Galić i granična hajdučija: Uništili patrolni brod, potopili ga u Savu i sve zataškali

“Vladimir Popović zaštitio je komandira i cijeli komandni lanac koji nisu postupili po pravilima službe”, navodi se u pismu.

Piše: Rasim Belko


Pisma savjesnih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine na adresu agencije Patria postaju sedmična praksa. S nove adrese, i ovaj put s imenom i prezimenom (pod uslovom anonimnosti) stiglo je pismo s pričom o novom kriminalnom djelovanju uposlenika kojima komanduje HDZ-ov vječiti direktor Zoran Galić. 

Priča se odnosi na Vladimira Popović, šefa unutrašnje kontrole Granične policije BiH, koji je prikrio nesavjestan rad i nanio štetu kako Graničnoj policiji tako i državi BiH. 

“Vladimir Popović zaštitio je komandira i cijeli komandni lanac koji nisu postupili po pravilima službe”, navodi se u pismu.

Poprište kriminala u Galićevoj policiji ovaj put je jedinica Orašje, koja je dužila službeni brod Sinautic Patrol. Brod je u početnoj cijeni, nov koštao 75.000 eura (oko 150.000 KM). 

Naš izvor navodi da je Sinautic Patrol opremljen savremenom opremom - moderni radar Garmin za vožnju noću, GPS-om, elektronski kompas, te najmodernijom elektronskom opremom. Vrijednost opreme je oko 10.000 eura (oko 20 hiljada KM). 

Prema navodima iz pisma, odabirom servisera iz Hrvatske,  izvjesnog Tome, koji nikada nije servisirao ništa drugo do mali motor Penti od tri konjske snage, sistemski je na brodu Sinautic Patrol uništen motor. 

Servisi nikada nisu rađeni uz prisustvo kormilara. Majstor je ulje donosio u bocama Coca - Cole iako se u ovakve, visokoturažne motore, sipa najkvalitetnije ulje čija je cijena litra oko 40 KM. 

Nadalje, naš izvor u pismu navodi da majstor Toma nije ugradio niti jedan originalni zamjenski dio. Naprotiv, vršio je prepravke kućne radinosti, a primjera radi vario je remenicu na vodenu pumpu. “Svi znamo da vodena pumpa ima brtvu, kad se upali neki sigurnosni zvučni alarm on samo mehanički isključi zvuk bez da riješi uzrok alarma”, kaže izvor i dodaje kako je ovo još jedan primjer odnosa pojedinaca, koje je očito Galić pozicionirao. 

Naš izvor dodaje da Steyer motor, kakav pogoni brod Granične policije, koristi Vojska Austrije na svim vozilima, jer su najizdržljiviji dizelski motori u svijetu za koje ima dijelova u svakoj malo bolje opskrbljenoj trgovini teretnih vozila.

Dodaje da svaki dolazak “famozni” serviser naplaćivao je 1.000 kuna (250 KM). 

“Zamislite da država BiH nema majstora nego ga uvozimo iz Hrvatske po astronomskim dnevnicama. Taj majstor sipa ulje iz boce Coca-Cole i ispostavlja basnoslovne račune u eurima koje sve odobrava komandir jedinice Orašje”, ističe izvor Patrije u pismu.

Dodaje da je zbog načina na koji je održavan i servisiran, motor je “zaribao”, te je procijenjena totalna šteta u vrijednosti od 17.000 eura. Brod je potom otpisan i stavljen na licitaciju u maju ove godine, gdje mu je vrijednost procijenjena na 21.000 KM.

Budući da se brod nalazio na rijeci Savi, na vezištu Granične policije Orašje na graničnom prijelazu Tolisa, briga o istom je bila na policajcima koji su se mijenjali na tom pograničnom prijelazu.

Jedne noći, policajac koji je bio noćna smjena nije izvršio pritezanje službenog broda, a vodostaj Save je rastao i potopio brod. 

Vidjevši šta se desilo, policajac je oko 21 sat navečer alarmirao dvojicu lokalnih seljaka koji imaju velike traktore i noću izvukao službeni brod uz pomoć dva velika traktora na obalu. Službenom brodu Granične policije BiH tako je nanovo počinjena velika materijalna šteta. 

Pokidana je zaštitna ograda na palubi, izgubljeno i otkinuto jedno sjedalo i izgubljen poklopac motora, kompletna elektronika je sada bezvrijedna, direktna šteta je u slobodnoj procjeni desetak hiljada maraka, Stradali su radari, GPS, elektronski kompas i ostale elektroničke komponente. 

Za ovaj događaj nikada nije poslan izvještaj u glavnu kancelariju iz jedinice Granične policije Orašje. Putem telefona je poslije tri mjeseca upoznat šef unutrašnje kontrole granične policije BiH Vladimir Popović, koji je rekao da to nije njegova nadležnost, te da je taj brod “otpisan”. 

Znače li ove riječi Popovića da ako je brod “otpisan”, da je i bezvrijedan i pored činjenice da je njegova otpisna vrijednost prije potapanja procijenjena na 21.000 KM. Brod i poslije potapanja ima određenu vrijednost, jer sadrži 2,5 tona aluminija, čija je vrijednost između pet i osam hiljada KM. 

Izvor Patrije navodi da ovakvih primjera zataškavanja nanesene štete imovini Granične policije ima mnogo, a da je vrijednost takvih šteta u prosjeku 10.000 KM. Kako kaže, policajce progone zbog oštećenja jednog lima (kontakta na bateriji motorole) iako baterija nova košta 14 KM. 

Naš izvor dodaje da se za svaku nesreću sa službenim vozilima mora interno mora obavijestiti unutrašnja kontrola Granične policije, bilo da se radilo o saobraćajnoj nesreći, oštećenju bilo kakve vrste službenih vozila i opreme. 

Potpuno je jasno da je u slučaju broda na Savi odgovoran cijeli komandni lanac zbog nastale štete, i kod održavanja a i zbog potapanja. 


U posljednjoj raspisanoj odluci i prodaji otpisanih materijalno tehničkih sredstava Granične policije, vrijednost tog broda je spuštena na 17.000 maraka bez da se u opisu broda igdje spominju oštećenja na trupu broda, nedostatak sjedala i poklopca motora kao i nefunkcioniranje radara i elektronike.

U pismu se dodaje da se opisano stanje službenog broda Sinautic Patrol može vidjeti svaki dan na rijeci Savi, između Orašja i Bosanskog Šamca, na pograničnom prijelazu Tolis. 

“Iz svega proizilazi zaključak da ja "malo” čudno da šef unutrašnje kontrole i ako je direktno kontaktiran putem telefona nije postupio po službenoj dužnosti te ispitao okolnosti i prirodu nanesene štete imovini Granične policije BiH”, zaključuje naš izvor. 

Mi bi samo dodali kakav direktor takvi i šefovi, pa i Vladimir Popović.

A kakav je Zoran Galić direktor i kako vodi Graničnu policiju BiH pokazuju podaci o broju ilegalnih migranata u BiH, kao i tekstovi Patrije, također zasnovani na informacijama i pismima iz Granične policije BiH:

Graničari u raspadnutim vozilima: Galić ugrožava sigurnost saobraćaja i prima kadete bez škole

Galić se bavi kažnjavanjem 'zviždača' unutar GP BiH umjesto migrantskom krizom

Galić upravlja i Sindikatom: Niko ne štiti granične policajce, problema sve više

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #SinauticPatrol #VladimirPopović