Članak

Dramatična predizborna TV debata rivala Johnsona i Corbyna

Corbyn je optužio Johnsona za 'islamofobiju', a Johnson Corbyna za 'antisemitizam'u redovima laburista.

(Patria) – Lider britanskih laburista Jeremy Corbyn optužio je Borisa Johnsona za 'rasističke komentare' u predizbornoj jednosatnoj TV debati u petak uvečer.

Johnson je zauzvrat optužio Corbyna da kao lider nije uspio adekvatno odgovoriti na optužbe o 'antisemitizmu' navodno prisutnom u redovima laburista.

- Mislim da način na koji g. Corbyn upravlja ovim pitanjem, nedostatak volje s njegove strane da se zauzme za Jevreje u Laburističkoj stranci i prigrli ih, predstavlja neuspjeh njegovog vođstva, izjavio je Boris Johnson.

U svoju odbranu Corbyn je sugerirao da Johnson, opet, nije uspio izaći na kraj sa islamofobijom u redovima torijevaca, te da je i sam upotrebljavao rasistički jezik.

Johnson je odgovorio da se stranka rješava članova koji se optuže za islamofobiju ili rasizam, iako neki ostanu članovi nakon što ponude izvinjenje.

Corbyn je uzvratio još žešće navodeći ranije kritike na račun Johnsona koji je svojevremeno uporedio muslimanske žene koje nose hidžab sa 'pljačkašima banaka' i 'poštanskim sandučićima'.

- Neuspjeh vođstva je kada ti koristiš rasističke komentare da bi opisao ljude iz različitih zemalja ili iz našeg društva. Ja to nikada neću uraditi... nadam se da premijer razumije kako se ljudi osjećaju povrijeđeno kada čuju njegove komentare i članke koje je pisao, bio je direktan Corbyn i dodao da se nada da će se Johnson 'pokajati zbog toga i razumjeti važnost upotrebe jezika koji poštuje ljude svih vjerskih pripadnosti, religija i jezika u multikulturalnom društvu'.

Dramatični razvoj predizborne debate dvojice rivala rezultat je ranije stvorenih tenzija zbog optužbi koje je laburistima uputio glavni rabi Ephraim Mirvi, upozoravajući da se 'Jevreji pribojavaju da bi Corbyn mogao biti na čelu vlade'.

Istovremeno, torijevci se suočavaju s optužbama za islamofobiju u vlastitim redovima, a pod pritiskom javnosti naročito se našao sam premijer zbog njegovih rasističkih komentara i pisanja.

Anketa YouGov pokazala je da 52% Britanaca smatra da je Johnson pobijedio u debati, dok 48% uspjeh pripisuje Corbynu. U istoj grupi ispitanika, 48% smatra Corbyna pouzdanijim od 38% koji tako vide Johnsona. 54% ispitanika Johnsona smatra da Johnson više djeluje kao premijer od 30% koji su svoj glas dali Corbynu.

Rivali su se u debati također sukobili u pogledu stava da li bi Velika Britanija trebala biti kapitalistička ili socijalistička; dok Johnson zagovara kapitalizam slobodnog tržišta, Corbyn promovira demokratski socijalizam u stilu skandinavskih zemalja koji bi rješavao pitanje neravnopravnosti u zemlji, piše Guardian.

 

#Svijet