Članak

Merkel u Aušvicu: Osjećam duboki stid zbog zločina koje su izvršili Nijemci

Angela Merkel naglasila je da je za Nijemce to odgovornost koja nikada neće proći.

Njemačka kancelarka Angela Markel rekla je u nekadašnjem njemačkom nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske koliko duboko se stidi varvarskih, nezamislivih zločina koje su počinili Nijemci u tom logoru smrti i tokom Drugog svjetskog rata. Merkel je prvi put posjetila Aušvic kao njemačka kancelarska, a danas su tu bile i preživjele žrtve.

"Osjećam duboki stid zbog varvarskih zločina koje su ovde izvršili Nijemci. To su bili zločini koji su prešli sve granice toga što čovjek može da zamisli", kazala je Angela Merkel koja je, prvi put kao Prije deset godina osnovana je međunarodna Fondacija koja je prikupila sredstva za konzervaciju i održavanje memorijalnog kompleksa koji je postao simbol Holokausta.

Angela Merkel naglasila je da je za Nijemce to odgovornost koja nikada neće proći.

"Auschwitz-Birkenau je njemački logor smrti. Stvorili su ga Nijemci. Stalo mi je da naglasim tu činjenicu. To je odgovornost koja nikada ne prolazi. On se nalazi u Poljskoj. Ali u logoru (Aušvic) izvršioci zločina bili su Nijemci", kazala je njemačka kancelarka.

Angela Merkel obišla je logor i davno ranije, prilikom posjete svog partijskog šefa, tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Khola koji je u logoru odabrao 1989. i 1995. godine šutnju, jer, kako ja zapisao, pred takvim zlom čovjek ostaje nijem.

Merkel je bila u društvu poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

"Danas sam govorio kancelarki o logoru Treblinka. Ona je također simbol onih vremena. Danas nestaju ljudi koji su bili svjedoci tih strašnih vremena. Naša obaveza jeste da njegujemo to sjećanje, jer ako sjećanje nestaje to je kao kada bi drugi put nanijeli patnju onima koji su tu preživeli nezamisliv pakao", kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Angela Merkel i Mateusz Morawiecki u logor su ušli kroz glavnu kapiju sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa", položili vijence pred Zid smrti, gde su u prvim godinama logora masovno strijeljani logoraši, dok nacisti nisu usavršili monstruoznu industriju ubijanja u gasnim komorama.

Nakon obraćanja na svečanosti, Merkel i Morawiecki položili su cvijeće i pred glavni Spomenik žrtvama logora ispred ruševina nekadašnjih gasnih komora.

#Svijet