Članak

Mektić, mikrofon, kamera: Čemu buka oko povratka 'ratnika', kad im je zatvor zagarantovan

Zakon je jasan. Tačnije, dopuna Krivičnog zakona BiH

Piše: Rasim Belko


Dramatično i šokantno. U Bosnu i Hercegovinu vraća se nekoliko desetina Bosanaca i Hercegovaca koji su ratovali za takozvanu “Islamsku državu”. Vratit će nam se i njihove žene sa djecom. 

Ministar sigurnosti, poznat po tome što u djelo nije proveo niti jednu najavu hapšenja “velikih riba”, drami i kuka. Je li se Mektić prepao udovica ili iz nekih svojih razloga diže prašinu tamo gdje joj nije mjesto. 

Zakon je jasan. Tačnije, dopuna Krivičnog zakona BiH, iz 2014. godine, kojom je u Zakon dodan novi član, posvećen upravo onima koji protivno Zakonu o odbrani BiH ili Zakonu o Oružanim snagama BiH organiziraju, pripremaju, obučavaju i opremaju pojedince ili grupe s ciljem pridruživanjem stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji van teritorije BiH. 

Dakle, dodavanjem člana 162 b, u Krivični zakon BiH prije pet godina regulisano je kako se ponašati prema onima koji su otišli na strano ratište. Svi punoljetni, bez obzira koja im je uloga bila na tom ratištu ili u pripremi odlaska morat će biti suđeni. 

Vjerujem da to ministar Mektić dobro zna. Isto tako zna, da danas i čitaoci i novinari “zagrebu” određena pitanja i da im je suština u drugom planu. Zbog toga valjda konstatno upozorava i plaši se povratnika. Kao da nam dolazi Džingis Kan i mongolska vojska. 

I struka, ona koju ministar sigurnosti BIH nije konsultovao, smatra da je ovo rutinska stvar, s obzirom da je sve definisano. 

Profesor Vlado Azinović početkom je godine u razgovoru za Deutsche Welle podsjetio na to da je BiH uspješno razvila mehanizme za prihvat povratnika sa stranih ratišta te da su prvi takvi slučajevi zabilježeni već 2013. godine. 

“Dakle, niti se radi o nekom potpuno novom izazovu, niti će povratak biti tako masovan da ga se neće moći kontrolirati. Individualno će se utvrđivati moguća krivična odgovornost svakog od tih povratnika i procjenjivati ima li elemenata za podizanje optužnica”, istakao je tada Azinović. 

Sagledavajući Mektićev mandat, koji je skoro na isteku, razlog halabuke koju podiže u javnosti oko povratnika sa istoka mogao bi biti u dvije stvari. 

Na jednu nas je prvi policajac BiH navikao. Od prvog dana mandata bio je glavna tv zvijezda cijelog Vijeća ministara BiH. Migranti, strani ratnici, Milorad Dodik, Milan Tegeltija… i još mnogo toga bilo je povod Mektićevih press konferencija, koji su bili jedni od najposjećenijih u historiji Vijeća ministara. Očito je ona “hljeba i igara” ponovo bila na sceni. 

Rijetki su međutim ulazili u suštinu Mektićevog posla. U samom vrhu Ministarstva na čijem je Mektić čelu sjedili su ljudi poput optuženog za ratne zločine, pomoćnika ministra Radenka Stanića. U istom Ministarstvu, ali kao zamjenik ministra je Mijo Krešić, koji kao i Mektić upozorava: “povratnici sa sirijskog i drugih ratišta, migranti, kao i drugi sigurnosni problemi zahtijevaju žuran i ozbiljan pristup, te veliku analizu stanja u sigurnosnom sustavu”. A isti taj Krešić u dva mandata u Ministarstvu sigurnosti nije uradio ama baš ništa za sigurnost ove zemlje.

Vidi se da Krešić i Mektić prepisuju jedan od drugog. Tu je i treći akter, Samir Agić, pomoćnik za civilnu zaštitu, koji se igra Bonda, pa organizuje sastanke s proruskim obavještajcima. 

Moglo bi se zaključiti da je Mektić zaveo haos u Ministarstvo koje je vodio, a sve pokrivao “transparentnim” radom i konferenisanjem. 

Drugi razlog njegove halabuke oko povratnika sa stranih ratišta mogla bi biti i veza s međunarodnim službenicima, koji od Bosne i Hercegovine prave leglo hodajućih bombi. 

Takvu priču koriste zlonamjerni mediji i lideri u svijetu, pa se na Bosnu i Hercegovinu gleda kao da je balkanska Sirija. 

A bombe su u BiH odavno prestale pucati. Terorizma, bar onog na koji asociraju recimo predsjednici Hrvatske i Francuske u BiH odavno nema. Dapače, moglo bi se reći da ga u ozbiljnoj mjeri nije ni bilo.

Stoga, ministre, vrijeme je da kreneš. A hajdučiju s istoka prepusti organima koje ova država ima. Neko će u ćeliju, žene s djecom u rehabilitaciju. Zakon je jasan, samo ga rijetki čitaju, pa zbog svog neznanja proizvode haos i paniku u BiH i čine nas “evropskim Kalifatom”. 

Zato ministre Mektiću, oslobodi prostor. Neka zakon progovori, a Kolinda konačno ušuti. Motaj kablove, gasi mikrofone. 

#BiH #DraganMektić #ZakonOKrivičnomPostupku #StraniRatnici