Članak

Optužnica protiv carinika UIO zbog primanja mita

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca

SARAJEVO, (Patria) - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv službenika carinskih organa u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na graničnom prijelazu Gradiška, koje tereti za primanje dara, kao nezakonite imovinske koristi, kako bi zlouporabom svoje pozicije, omogućili drugim osobama umanjenje carinskih dadžbina.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Hamdije Nizandžića zvanog Dok (1966.) rođen u Bužimu, uposlen kao carinski službenik UIO, Carinski referat Gradiška, te Milana Špirića (1978.) rođen u Bihaću, uposlen kao carinski službenik UIO, Carinski referat Gradiška, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi se terete da su, u svojstvu ovlaštenih osoba UIO BiH, djelujući u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Gradiška, 24. novembra 2018. godine, optuženi Nizandžić kao carinik, a optuženi Špirić kao vođa smjene, dogovorili i realizirali nezakonit postupak uvoza robe iz SR Njemačke na područje BiH, te primili novčani dar,
kako ne bi proveli zakonski propisanu proceduru, prilikom uvoza kamionske isporuke veće količine bijele tehnike i druge robe, čime su za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu budžetu BiH i svim građanima BiH.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, čime su počinili krivično djelo - primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. Krivičnog zakona BiH.

#BiH #TužilaštvoBiH #UIO #Gradiška