Članak

Velika Britanija se sprema za opće izbore, Konzervativna stranka vodi u anketama

Do općih izbora u Velikoj Britaniji koji će odrediti njenu sudbinu preostalo je još samo 7 dana.

(Patria) – Do općih izbora u Velikoj Britaniji koji će uveliko odrediti njenu sudbinu preostalo je još samo 7 dana.

Iako ankete pokazuju vođstvo Konzervativne stranke nad laburistima, to ne znači da će osvojiti većinsku podršku, kao što nisu uspjeli ni 2017. godine.

Kao i britanska javnost u pogledu Brexita, tako je i jedna od najstarijih britanskih političkih stranaka – Konzervativna stranka - podijeljena u pogledu stava prema Evropskoj Uniji.

Mnogi članovi Konzervativne stranke, naročito oni u ruralnim i siromašnijim dijelovima zemlje, smatraju da se EU miješa i ometa 'britanski način života' tako što, između ostalog, potiče imigraciju i nameće neželjene zakone i regulative.

Kao stranka koja zagovara slobodno poduzetništvo, niske poreze i stvaranje bogatstva, Konzervativci su dugi niz godina bili na čelu ekonomskog rasta, ali ih se također optužuje da su prodali britanske vrijednosti kao što je Nacionalno zdravstvo (NHS), ignorirajući pritom radničku klasu i penzionere.

Brexit je doveo u pitanje i budućnost samog Ujedinjenog Kraljevstva – gotovo polovina škotskog društva želi nezavisnost, a ionako složeno pitanje Sjeverne Irske dodatno se usložnjava sporazumom o Brexitu koji potpisuje Konzervativna stranka.

Kandidat Stranke za Brexit Stuart Waiton tvrdi da će Brexit probuditi britansku ekonomiju koju naziva 'pasivnom'.

- Trebamo resetovati ekonomiju, i smatram da trebamo novu industrijsku revoluciju, sa novim, produktivnijim granama, prenosi Euronews.

 

#Svijet