Članak

Američki Predstavnički dom osudio Kinu zbog progona Ujgura: Zaustaviti 'barbarske prakse'

Američki Predstavnički dom je većinskim glasom podržao prijedlog zakona koji nalaže administraciji predsjednika Trumpa da pooštri odgovor na kineski progon Ujgura, muslimanske manjine u toj zemlji.

(Patria) – Američki Predstavnički dom je većinskim glasom podržao prijedlog zakona koji nalaže administraciji predsjednika Trumpa da pooštri odgovor na kineski progon Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang.

Ujgurski zakonodavni akt iz 2019. godine pooštrena je verzija prijedloga zakona iz septembra koji je razbjesnio Beijing, a koji nalaže predsjedniku da primijeni sankcije protiv kineskih zvaničnika čak i u slučaju trgovinskog sporazuma s Kinom.

Trump je prošle sedmice stavio potpis na akt podrške protuvladinim protestima u Hong Kongu uprkos ljutitoj reakciji Kine.

Ujgurski zakonodavni akt koji je osvojio 407 – 1 glasova u Predstavničkom domu koji kontroliraju Demokrate, nalaže predsjedniku da osudi zlostavljanje muslimana i zahtijeva zatvaranje koncentracionih logora u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Također nalaže primjenu sankcija protiv visokih kineskih zvaničnika koji su za to odgovorni, navodeći imena poput Chena Quangua, sekretara Komunističke partije, koji je kao član politbiroa u samom vrhu kineske vlade.

Sada je na Senatu koji kontroliraju Republikanci da podrži inicijativu prije nego što se proslijedi predsjedniku koji može podržati ili staviti veto na ovaj prijedlog zakona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da prijedlog zakona 'arogantno diskreditira napore Kine na borbi protiv terorizma', te da se 'ozbiljno upliće u unutarnje poslove Kine'. U izjavi se također kaže da se situacija u Xinjiangu ne tiče 'ljudskih prava, nacionalnosti ili religije, nego antiterorizma i antisecesije'.

Kina poriče bilo kakvo loše ophođenje prema Ujgurima te tvrdi da se u kampovima sprovodi vokacioni trening.

Kina je u ponedjeljak odgovorila na zakonodavni akt o Hong Kongu tako što je zabranila američkim vojnim brodovima i letjelicama pristup Hong Kongu, a najavila je sankcije protiv nekoliko američkih nevladinih organizacija.

Američki predstavnik iz redova Republikanaca Chris Smit nazvao je kineski treman Ujgura 'koncentracionim logorima savremenog doba' koji uključuju 'masovno zatvaranje miliona u ospgu koji nije viđen od Holokausta'.

- Na ovo ne možemo šutjeti. Moramo zahtijevati zaustavljanje ovih barbarskih praksi, kazao je Smith i dodao da se kineski zvaničnici moraju smatrati odgovornim za 'zločin protiv čovječnosti'.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi nazvala je kineski tretman Ujgura 'šok za kolektivnu svijest svijeta', dodavši da 'Amerika promatra', piše Euronews.

 

#Svijet