Članak

Drugi dan NATO samita: 'Loša retorika, krajnje dobra suština'

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je za medije u srijedu ujutru da će se drugi dan samita NATO saveza fokusirati na distribuciju obaveza i pitanje Kine.

(Patria) – Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je za medije u srijedu ujutru da će se drugi dan samita NATO saveza fokusirati na podjelu obaveza među članicama i pitanje rastuće moći Kine.

Samit koji se održava u povodu obilježavanja 70 godina postojanja alijanse u luksuznom golf klubu u blizini Londona, ima za cilj i umanjiti tenzije i podjele među članicama.

Lideri članica saveza pripremaju se da odgovore na optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da troše znatno manje na odbranu u usporedbi sa SAD. Zemlje EU, Turska i Kanada će najaviti da će do 2024. godine uložiti 360 milijardi dolara u sektor odbrane.  

- Ako ćemo investirati novac i rizikovati živote naših vojnika, mora nam biti jasno šta su to temelji NATO saveza, poručio je francuski predsjednik Macron putem Twittera, dodavši da će u srijedu 'braniti interese Francuske i Evrope'.

Njegova inicijativa također uključuje prijedlog širenja političke uloge saveza prema Bliskom istoku i Africi.

Završni communique sa samita sadržat će i izjavu članica bloka da će braniti jedna drugu, dok će Velika Britanija doprinijeti sa 6 ratnih brodova, dvije borbene eskadrile i hiljadu vojnika kako bi NATO odgovorio na američki zahtjev da evropske članice budu u boljoj borbenoj pripravnosti.  

NATO će također upozoriti Kinu da promatra njenu rastuću vojnu moć.

Međutim, očekuje se teška debata kao što je bio i prvi dan samita kada su Trump i Macron razmijenili oštre opaske o budućnosti saveza.

- Kao političar, naviknut sam da me kritiziraju za dobru retoriku ali lošu suštinu. Što je suprotno u slučaju NATO saveza gdje imamo lošu retoriku, ali krajnje dobru suštinu, izjavio je nakon prvog dana samita generalni sekretar Stoltenberg.

Macron je također optužio Tursku za saradnju sa proksijima ISIL-a u Siriji.

- NATO je opstao zahvaljujući otvorenim razgovorima, pokušao je smanjiti tenzije kanadski lider Justin Trudeau, piše Euronews.

 

#Svijet