Članak

Saopćenja raspiruju podjele, BiH se brani u diplomatskom bazenu od Vašingtona do Moskve

Bosnu i Hercegovinu branili su prijatelji i mediji. 

Piše: Rasim Belko


Trend neutemeljenih negativnih stavova i kojekakvih optužbi prema Bosni i Hercegovini, koje su “razvile” susjedne države Hrvatska i Srbija, proširio se i Evropom, a Predsjedništvo naše države osim saopćenja za medije nije pokazalo ni snagu ni volju da adekvatno odgovori na pokušaje osporavanja Bosne i Hercegovine i ugrožavanje njenog postojanja. 

Bosnu i Hercegovinu branili su prijatelji i mediji. 

Iako je Predsjedništvo države jedna od najpozvanijih institucija da odgovori, optužbe i prozivke su prolazile, ali reakcije nije bilo. Osim optužbi, članovi Predsjedništva loše su reagovali i na ugrožavanje bh. interesa i granica.

Pelješki most prvi je primjer političke pogubljenosti. Istini za volju, neki u tom Predsjedništvu javno su podržavali susjedne države. Oni koji deklarativno brane Bosnu i Hercegovinu sve su manje u svjetskim centrima moći. I nije to slučaj ovog saziva Predsjedništva, ni članovi onog prethodnog nisu imali snage povući poteze kojima bi dokazali da su s pravom izabrani. 

Bosna i Hercegovina nema ugovore o granici s Hrvatskom i Srbijom, ali ima problem s migrantima na koji direktno i indirektno utiču Srbija i Hrvatska. Dodatni problem je pitanje bh. imovine u susjednim zemljama. 

S Hrvatskom imamo problem s mostom na Pelješcu, a među posljednjim je i odluka zapadnih susjeda da nuklearni otpad odlažu na granici s BiH, čime bi bilo ugroženo i stanovništvo, kao i rijeka Una. 

Nisu rijetki primjeri ni onih koji su stasali iz Bosne i Hercegovine, a sada rade za interese Hrvatske. Kada bi se birala liderka takvih, Željana Zovko ne bi imala konkurenciju. Osim mržnje prema članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željku Komšiću, Zovko je čestim nebulozama u Zagrebu, Briselu… dizala tenzije u BiH. Te izjave nisu ništa drugo nego razvaljivanje suživota u BiH na talasima fašizma. 

A da joj fašizam i ustašstvo nisu daleki pokazuje njena posljednja poruka o paradržavi osuđenoj za udruženi zločinački poduhvat. 

“Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta Bosne i Hercegovine”, poručila je još jedna od hrvatskih promicateljica evropskih vrijednosti, sve uz simbole fašističke paradržavne zajednice. 

Sa Srbijom smo u konstantnijim problemima oko ratnih zločina i zločinaca, korištenja vodnih resursa. Tu su često i izjave srbijanskih zvaničnika o prisvajanju Republike Srpske i o “prvoj srpskoj državi” s ove strane Drine. 

Puno je dakle posla za članove Predsjedništva, ali rijetko šta su do sada riješili. Na sve to pojavio se i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je onako iz nehata, ničim izazavan zavapio: “Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika”.

Željko Komšić je na Macronove optužbe reagovao pozivom na razgovor francuskog ambasadora. Sve je ostalo na tome. 

Baš kao što u BiH sve i ostane na priči. 

Protestnu notu uputili smo Hrvatskoj zbog djelovanja Sigurnosno-obavještajne agencije te zemlje prema bh. građanima. Bilo je to usamljeni akt, na neograničeni broj provokacija. 

Članovi Predsjedništva BiH, osim što ne reaguju u skladu s ovlastima institucije u kojoj primaju plaću, sve su rjeđe u svjetskim centrima moći. Takvu praksu nametnuo je prethodni saziv. Kada je riječ o deklarativno probosanskim članovima u Predsjedništvu BiH bivši član Bakir Izetbegović uveo je praksu ignorisanja evropskih i svjetskih zvaničnika. 

Ni ovo Predsjedništvo nije puno uspješnije. Kolinda Grabar Kitarović obišla je i istok i zapad, radila za Hrvatsku i krojila negativnu priču o BiH. 

Stoga, umjesto oštre retorike u dnevno-političke svrhe, članovi Predsjedništva morali bi krenuti od Berlina i Pariza, preko Brisela, do Vašingtona i Moskve. London, također ne bi smjeli zaobići.  

Od njihovih saopćenja Srbi, Hrvati i Bošnjaci neće dočekati mirniji i bolji život. Bez konkretne akcije troglavog lidera države, Bosna i Hercegovina ostat će meta za ispucavanje susjednih i svjetskih lidera. Sasvim je nebitno kojim povodom.  

#BiH #MiloradDodik #ŽeljkoKomšić #PredsjedništvoBiH #ŠefikDžaferović #RasimBelko