Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 27.11.2019 19:57:00

Afirmacija mladih umjetnika: Izložba u Vogošći

Foto Udruženje DEMOS

(Patria) - U foajeu KSC-a Vogošća održana je izložba slika i grafika umjetnica Azre Fazlić Švrakić i Dženane Taso u okviru projekta Afirmacija mladih umjetnika koji implementira Udruženje Demos iz Vogošće. Izložbu je otvorio Haris Ćutahija, program koordinator Udruženja Demos, i tom prilikom je istakao da je ovaj projekat napor da se promovišu mladi obrazovani umjetnici.

"U kakofoniji sadržaja u javnosti, posebno na društvenim mrežama, mladi umjetnici koji se obrazuju da to uistinu i budu, prosto ne mogu doći do izražaja. Postavlja se pitanje ko je kriv za to. Da li su krive institucije kulture ili čak lokalne zajednice koje rijetko organizuju ovakve promocije ili sami umjetnici zbog nedostatka inicijative? Udruženje Demos planira odgovoriti na ova pitanja na okruglom stolu koji će biti organizovan u završnici projekta. Set zaključaka ćemo poslati svim relevantnim institucijama. Ono što mogu reći u ovome momentu je slijedeće - organizacija ovakvih promocija i izložbi nije naporna, mi iz Demosa smo uživali u svim aktivnostima projekta", zaključio je Ćutahija.

Azra Fazlić Švrakić, studentica postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti, govorila je o svojim izloženim radovima.

„Mogu reći da se radi o jednoj cjelini u cilju rješavanja likovnog problema svjetla u kompoziciji, tekstura, vale, kroz motiv autoportreta i figure koja se vidi na svim djelima. Najviše se dotičem pitanja prolaznosti vremena i fizičke ljepote. Na ostalim kompozicijama se također vidi pitanje o odnosu mladosti i starosti. Osim rješavanja likovnog problema ostvarila sam to zadovoljstvo da svoje razmišljanje iznesem kroz sopstveni lik. Smatram da je u umjetnosti najbitnija iskrenost i mislim da sam uspjela ispuniti daj zadatak umjetnosti“, završila je Fazlić Švrakić.

Dženana Taso, također studentica postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti, o svojim je izloženih radovima rekla da inspiraciju uglavnom pronalazi u segmentima prirode i onome đto je skriveno ispod
površine. „Često slikam likove u prirodi, oslanjajući se na realizam i elemente apstrakcije, stvarajući tako efekt koji se gledatelji nameće kao vizuelna kreacija mog unutarnjeg bića. Prelazeći iz reprezentativnog u apstraktno, koristim svoj lični vokabular fluidnih tragova i organskih slika kako bih izrazila senzualno zadovoljstvo i efemernu kvalitetu prirodnog svijeta“, zaključuje Taso.

Otvaranju izložbe je prisustvovalo stotinjak osoba među kojima su bili i učenici devetog razreda Osnovne škole „Zajko Delić“. Ova izložba je dio projekta „Afirmisanje mladih umjetnika“ koju Udruženje Demos implementira pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Općine Vogošća i BH telecoma. Partneri Demosa su i RTV Vogošća i KSC Vogošća. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android