Članak

Ambasadori Njemačke, Švedske i Velike Britanije zasadili lipe i posjetili Saburinu kuću

U svom obraćanju ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field se zahvalio Općini Stari Grad na datoj prilici i časti.

SARAJEVO, (Patria) - U Aleji ambasadora upriličena je posljednja sadnja lipa za 2019. godinu, a priliku da zasade svoje stablo su dobili ambasadorica Savezne Republike Njemačke Margret Uebber, ambasadorica Kraljevine Švedske Johanna Strömquist i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field.

Domaćini uvaženim ekselencijama bili su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić, i njegovi zamjenici Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin.

Ambasadorica Uebber je prošlog mjeseca boravila u prvoj zvaničnoj posjeti Općini Stari Grad kada je izrazila veliku želju da zasadi svoje stablo lipe i posjeti Saburinu kuću.

„Još u junu mjesecu ove godine, prije zvaničnog preuzimanja funkcije ambasadorice, moja prethodnica Christiane Constanze Hohmann mi je pokazala ovo mjesto kao i njegovu priču. Jako sam počastvovana što sam dobila priliku biti dio ove prelijepe tradicije“, rekla je ambasadorica Uebber, osmi ambasador Savezne Republike Njemačke, koji ima svoje stablo u Aleji ambasadora.

Ambasadorica Kraljevine Švedske Johanna Strömquist do dolaska u Bosnu i Hercegovinu nije imala priliku saditi stablo u ulozi visokog predstavnika svoje zemlje.

„Moje stablo lipe, kao i stabla prethodnih pet švedskih ambasadora, simbolizuju jako dobre veze Švedske i Bosne i Hercegovine“, izjavila je nakon sadnje njena ekselencija Strömquist.

U svom obraćanju ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field se zahvalio Općini Stari Grad na datoj prilici i časti.

„Često volim trčati na ovoj prelijepoj šetnici i uživam u tišini koja ovdje vlada. Uvijek čitam natpise na pločama drugih ambasadora, a mnogi od njih su istinski prijatelji ove zemlje. Nadam se da ću i ja to postati nakon isteka mandata ovdje“, bile su riječi ambasadora Fielda.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je ovo posljednja sadnja lipa u 2019. godini, za vrijeme koje je 17 ambasadora zasadilo stabla, uključujući današnje tri.

„Trenutno imamo 205 posađenih lipa, a posebno sam sretan što je danas lipu zasadila njena ekselencija iz Kraljevine Švedske Johanna Strömquist, s obzirom da vlada te nama prijateljske zemlje u potpunosti finansira izgradnju velikog i modernog park igrališta nedaleko od mjesta sadnje“, rekao je načelnik Hadžibajrić. Delegacije su potom i obišle gradilište „Park mira“, te izrazile veliko zadovoljstvo izvedenim radovima i nadu da će igralište brzo biti dato na korištenje svim građanima.

Nakon obilaska gradilišta, ambasadori su posjetili starogradski biser i nacionalni spomenik Saburinu kuću. Ova kuća potiče iz 18. vijeka i ona je izvanredan i reprezentativan primjer tradicionalne stambene gradnje u Bosni od 16. do kraja 19. stoljeća. Oni koji dođu u ovaj objekat mogu vidjeti muški dio Saburine kuće tzv ‘selamluk’, dok ženski više ne postoji - a jedan njegov dio, tzv ‘haremluk’ je početkom 20. stoljeća prenesen u etnografsku zbirku Zemaljskog muzeja. Fotografije 'haremluka' izložene su danas i pokazane gostima u avliji Saburine kuće.

#Lifemagazin #Sarajevo #OpćinaStariGrad #AlejaAmbasadora