Članak

Podignuta optužnica protiv Benjamina Netanyahua

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužen je za podmićivanje, kršenje povjerenja i pronevjeru, kaže se u izjavi državnog tužioca Izraela Avichaia Mandelblita.

(Patria) – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužen je za podmićivanje, kršenje povjerenja i pronevjeru, kaže se u izjavi vrhovnog javnog tužioca Izraela Avichaia Mandelblita.

Ishod tri dugotrajne istrage poznate pod šiframa Slučajevi 1000, 2000 i 4000, optužuju premijera za primitak poklona vrijednih stotine hiljada eura u zamjenu za usluge, kao i za pregovaranje s nacionalnim medijima o favoriziranju njegovog imena.

Tako je potvrđeno da je Netanyahu primio poklone u iznosu od 238.000 eura u zamjenu za obećane promjene zakona o oslobađanju od poreza.

U druga dva slučaja uključeni su mediji od kojih se očekivalo da pišu afirmativno o premijeru; audio snimci razgovora Netanyahua sa dnevnim listom Yedioth Ahronoth potvrđuju da je Netanyahu tražio da se o njemu piše s manje kritike. Zauzvrat je nudio da zaustavi rad rivalskog lista Israel Today.

Vrhovni javni tužilac Avichai Mandelblit, koji je pokrenuo istrage na temelju preporuka policije, u izjavi je naveo da je odluku donio 'teška srca', te je potvrdio da nije politički motivirana.

- Dan u kome javni tužilac odluči da podigne optužnicu protiv premijera zbog ozbiljnih zločina korumpiranog upravljanja je težak i tužan dan, kako za javnost Izraela, tako i za mene lično, kazao je on.

Netanyahu je u četvrtak uvečer izdao saopćenje u kome kaže da se radi o 'pokušaju puča' kao dijela 'lažnog podmetanja u procesu prljave i tragične istrage', kao i to da 'njima nije bilo stalo do istine – htjeli su mene'.

On je također potvrdio da nema namjeru podnijeti ostavku za vrijeme sudskog procesa.

Ukoliko se osudi, Benjamin Netanyahu bi mogao dobiti desetogodišnju kaznu zatvora za podmićivanje i tri godine za pronevjeru i kršenje povjerenja.

 

#Svijet