Članak

Rusija negoduje zbog izraelske vojne intervencije protiv Irana u Siriji

Zvanična Moskva negoduje zbog zračnih napada Izraela na iranske vojne zgrade u Siriji, izjavio je ruski izaslanik u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

(Patria) – Ruski izaslanik u Vijeću sigurnosti UN-a izjavio je da zvanična Moskva negoduje zbog zračnih napada Izraela na iranske vojne zgrade u Siriji.

Dmitry Polyanskiy je pred članovima Vijeća insistirao na imperativu da se 'poštuje teritorijalni integritet Sirije i drugih zemalja u regionu'.

- Raketni napadi na Siriju od strane Izraela koji su intenzivirani u posljednje vrijeme, ometaju napore na normalizaciji situacije u regionu, kazao je Polyanskiy.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izdalo je saopćenje u kojem se protivi napadima na više od 20 iranskih i sirijskih ciljeva.

Izrael i Rusija su ranije postigle sporazum o smirivanju sukoba u regionu koji između ostalog dopušta zračnim snagama da cilja iranske mete u Siriji bez rizika da pogodi ruske snage, pišu Reuters i Jerusalem Post.

Međutim, uprkos sporazumu, izraelski zračni napadi na iranske vojne snage i saveznike, stvorili su tenziju između Izraela i Rusije.

Ambasador Izraela u UN-u pokušao je opravdati zračne napade navodeći da predstavljaju uzvratni udarac na rakete ispaljene na sjever Izraela iz pravca Sirije.

- Pogodili smo brojne iranske vojne tačke u Siriji, kazao je Danny Danon reporterima nakon sesije Vijeća sigurnosti. 'Napali smo iranske ciljeve. Nećemo tolerirati bilo kakvu agresiju protiv Izraela. Napast ćemo bilo koga ko napadne Izrael', izjavio je Danon.

Istovremeno, Francuska je zatražila od Irana da zaustavi djelovanje koje destabilizira situaciju u Siriji, te je podvukla da ostaje posvećena sigurnosti Izraela.

Sirijski državni mediji prenijeli su da su u napadima ubijena dva civila, dok je nekoliko povrijeđeno, ali i to da su državni odbrambeni sistem uspio uništiti većinu projektila iznad Damaska prije nego što su stigli do cilja.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da su u napadima život izgubile 23 osobe, uključujući 16 osoba koje nisu državljani Sirije, pišu Jerusalem Post i Reuters.

 

#Svijet