Članak

Princ Andrew se povlači s javnih dužnosti zbog umiješanosti u seks aferu

Britanski princ Andrew najavio je povlačenje iz javnih dužnosti 'na neko vrijeme' zbog kontroverzi u pogledu njegovog prijateljstva sa seksualnim prestupnikom Jeffrey Epsteinom.

(Patria) – Britanski princ Andrew najavio je povlačenje s javnih dužnosti 'na neko vrijeme' zbog povezanosti sa seksualnim prestupnikom Jeffrey Epsteinom i optužbi za umiješanost u seks aferu sa maloljetnicom.

U saopćenju za javnost izdatom u srijedu uvečer princ je kazao da je medijska fokusiranost na njegovu povezanost sa njujorškim finansijerom uzrokovala 'ogromnu štetu' radu njegove porodice.

- U zadnjih nekoliko dana mi je postalo jasno da su okolnosti vezane za moju raniju povezanost sa Epsteinom uveliko poremetile rad moje porodice, kao i značajan rad u mnogim humanitarnim organizacijama koje s ponosom podržavam, napisao je princ i dodao da je 'zatražio od Njenog Veličanstva da se povuče s javnih dužnosti na neko vrijeme, a ona je to odobrila'.

Princ Andrew je također izjavio da je voljan učestvovati u policijskim istragama, te da se 'duboko kaje zbog svoje loše procjene Jeffrey Epsteina'.

- Njegovo samoubistvo je ostavilo mnoga pitanja bez odgovora, naročito njegovih žrtava, i duboko suosjećam sa svim oštećenima koji žele da zaokruže slučaj.

Kraljica Elizabeta se pojavila u javnosti u srijedu, ali nije komentirala slučaj princa.

Komentirajući nedavni intervju koji je princ Andrew dao za BBC, Dickie Arbiter, bivši sekretar za medije kraljice Elizabete, kazao je da je odluka princa bila neminovna: 'Zaista nije imao izbora; dao je intervju vjerujući da će tako zaustaviti krizu, ali umjesto da je zaustavi - kreirao je još veću krizu'.

Iskusni Arbiter je kazao i to da misli da je princ 'dovoljno arogantan da povjeruje da se može izvući, ali se nije mogao izvući. Mislim da je kraljica jako frustrirana. Ovo joj nije trebalo u 93. godini života'.

U pomenutom razgovoru za BBC u subotu, vojvoda od Yorka je kritiziran zato što niti jednom nije rekao da se kaje zbog prijateljstva sa seksualnim prestupnikom Epsteinom, koji je izvršio samoubistvo u zatvoru u avgustu dok je čekao na suđenje zbog trgovine ženama i navođenja na prostituciju.

Princa se također optužuje za seksualni odnos sa 17-godišnjom djevojkom u Epsteinovoj režiji, koji je negirao navodeći da je u to vrijeme večerao u Pizza Express restoranu – što je izazvalo još žešću reakciju i ismijavanje nacije, piše Euronews.

 

#Svijet