Objavljeno u kategoriji BiH na 15.11.2019 14:53:00

Pada optužnica Tužilaštva KS: Tužilac Kreštalica ispitivao vještaka, a nije ni pročitao nalaz

Sead Kreštalica (Foto: Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) – Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su optuženi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. 

Danas je na sudu prezentiran nalaz i mišljenje timskog vještačenja po vještacima saobraćajne i mašinske struke Centra za vještačenje Zenit iz Banja Luke koji su se konsultirali i sa vještacima medicinske struke. Vještaci su preuzeli kompletnu dokumentaciju od Kantonalnog suda i pristupili izradi nalaza. 

Kako bi što vjerodostojnije sačinili nalaz bili su i na licu mjesta u Velikoj aleji 23. jula 2019. godine. Naredba suda bila je timsko vještačenje na okolnosti vjerovatnoće saobraćajne nesreće koja se dogodila 08.02.2016. godine oko 22:30 sati. 

Dopunom naredbe suda omogućeno je i angažovanje vještaka medicinske struke što je i učinjeno. 

Vještak saobraćajne struke Aleksandar Jefić tokom svog izlaganja sudu kazao je da su imali zadatak dovesti u korelaciju ono što je u spisu sa vjerovatnoćom saobraćajne nesreće. 

„Izlaskom na lice mjesta pokušali smo da utvrdimo što više parametara. Bilo je potrebno odrediti mjesto sudara vozila i pješaka, identifikovati sve povrede i dvesti ih u korelaciju“, kazao je Jefić. 

Inače, tokom ispitivanja vještaka tužilac Sead Kreštalica kazao je da nije pročitao nalaz timskog vještačenja, dok je sva pitanja koja je postavljao čitao s papira pa se postavlja pitanje kako ih je uspio pripremiti ukoliko nije ni pročitao nalaz. 

Vještak je potvrdio da se vozilo moglo kretati brzinom do 50 km na sat dok su se pješaci kretali do 10 km na sat. Jefić je kazao da smatra da nema dovoljno dokaza koji bi se mogli dovesti u međusobni odnos da je došlo do kontakta vozila i pješaka. Također je potvrdio da nije određeno mjesto kontakta, a da je pješak morao biti barem 10 cm u skoku da bi nastala oštećenja na vozilu kako je opisano.

"Sa sigurnošću ne možemo dovesti u vezu da je oštećenje na vozilu nastalo na ovaj način. Povrede glave i lice kod pješaka ne mogu se dovesti u vezu s onima koje nastaju tipično u slucaju naleta vozila. Najčešće stradaju noge", kazao je Jefić.

On je kazao i da tragovi koji su pronađeni na licu mjesta nisu kvalitetno fiksirani da bi mogao reći da je saobraćajna nesreća.

Jefić je kazao da nije bilo tragova kočenja, ni pneumatika, otisci obuće. Nema direktne veze da su oštećenja na odjeći nastala u vezi sa vozilom. Tužilac Sead Kreštalica u potpunosti je prigovorio na nalaz te zatražio novo vještačenje van BiH. Advokat odbrane Rusmir Karkin pitao je vještaka da li je bilo saobraćajne nesreće ili nije. Vještak je odgovorio da je veća vjerovatnoća da se nesreća nije dogodila nego da jeste.

Na pitanje može li procentualno odrediti kolika je vjerovatnoća da nije bilo saobraćajne nesreće Jefić je kazao da je to više od 80 posto. Jefić je posebno govorio o 10 tragova koji su pronađeni na licu mjesta u noći 8. februara 2016. godine navodeći da se oni u manjem dijelu mogu dovesti u vezu sa saobraćajnom nesrećom. 

„To što je zatečeno na licu mjesta ne znači da su tragovi od vozila. Mogli su biti doneseni. Ne možemo tvrditi da je to vozilo bilo tu jer nedostaju tragovi koji na to ukazuju“, kazao je Jefić. 

Slaviša Stojnić, vještak mašinske struke tokom izlaganja svog dijela nalaza kazao je da je njegov zadatak bio utvrditi oštećenja na vozilu i mogućnost njihovog nastanka. 

„Nakon uvida u cijeli spis došli smo da zaključka da oštećenja na prednjem A stubu teoretski može nastati u naletu vozila na pješaka ali da može nastati i djelovanjem nekih drugih predmeta“, kazao je Stojnić.

Na pitanje sudije Igora Todorovića da li je oštećenje moglo nastati udarcem glave u taj dio, vještak je odgovorio:

„Oštećenje ovog tipa i pri ovoj brzini ne može nastati udarom u pješaka“, kazao je Stojnić. 

Na pitanje advokata Karkina pri kojoj pretpostavljenoj brzini bi glava mogla napraviti takvo oštećenje na A stubu, vještak je kazao da nisu računali tu brzinu. Sud je nalaožio da u roku od mjesec dana bude izvršena dopuna vještačenje po vještaku medicinske struke. A naredno ročište je zakazano za 13. decembar.  


Tagovi

Dženan Memić Tužilaštvo KS Sead Kreštalica

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android