Članak

Čović očekuje skoru uspostavu Vijeća ministara BiH, Dodik nije optimista

Najavio je Čović da bi sljedeće sedmice mogla biti jasnija situacija oko Aluminija, koji već mjesecima ne radi.

SARAJEVO, (Patria) - Čini mi se da nismo daleko od uspostave Vijeća ministara BiH, poručio je danas u Mostaru lider HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka sa SNSD-om.

"Ja ću opet biti preoptimističan, ali duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine", istakao je Čović.

Podsjetio je lider HDZ-a da je saradnja sa SNSD veoma dobra.

"Dogovorili smo se da ovaj intenzitet naše saradnje prenesemo na sve nivoe i organizacije kako bi se otklonili problemi u pojedinim područjima. Prezadovoljni smo našim razgovorom i vjerujem da ćemo brzo biti u prilici da imamo Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu u punom kapacitetu", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

"Razgovarao sam sa predstavnicima Uprave Aluminija i dogovrili smo se da se sljedeće sedmice sastanemo sa potencijalnim investitorima. Situacija je složena i teška, ali na nama je da izvršimo sva obećanja koja smo dali zaposlenicima. Jedan investitor je nagovijestio stotine miliona maraka, zapošljavanje dvostruko više ljudi. Sljedeća sedmica će biti jasnija", kaže Čović.

Novinarima se obratio i Milorad Dodik i pojasnio da je Čovića upoznao o "namjerama u vezi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, sa Zaključcima koje su donijeli u Narodnoj skupštini RS i koje namjeravaju provoditi. Razgovarali smo o odnosima na nivou BiH. Ta vrsta priče oko formiranja Vijeća ministara svakako je zamorna, mi imamo saglasnost oko toga tako da se nismo trebali ponovo dogovarati", rekao je Dodik.

Dodik je, za razliku od Čovića bio drugačijeg raspoloženja oko Vijeća ministara. 

"Moje uvjerenje je da je to pitanje Akcionog plana stavljeno da bi se spriječila neka druga pitanja. Veoma važno pitanje je i izmjena Izbornog zakona - mi podržavamo HDZ u tome da konstitutivni narodi imaju mogućnost da biraju svoje predsjednike. Kada manipulišete na tom nivou spremni ste da manipulišete u svemu. Njihova manipulacija ima za cilj da degradira poziciju Hrvata i njihova ustavna prava. Evo dva konstitutivna naroda govore o tome da je potrebno doći do rješenja o Izbornom zakonu", rekao je Dodik.

Kako kaže, on i Čović se jedino ne slažu u "optimizmu."

"Volio bih da sam optimista kao Dragan, ali ja vjerujem da ovi iz Sarajeva naporno rade na tome da onemoguće napredak. Sutra kad se stvore uslovi za održavanje Parlamentarne skupštine BiH spremni smo da naši predstavnici dođu i glasaju za strukturu koju su dogovorile tri partije. Jedino što bi moglo da otkoči to je da se sretnemo ponovo, i da promijenimo onaj zadnji član umjesto 30 dana da damo 15-ak dana onom Sporazumu. Inače, mlatarati po tim sastancima u Sarajevu je zamorno, to su najneproduktivnija mjesta na kojima sam ja bio u životu", kaže lider SNSD-a.

Dodaje i da je predlaganje kandidata za komisije u Parlamentu BiH njihova odgovornost s obzirom na to da su se SDS i PDP, prijedlogom izmjene Poslovnika, oglušili na Zaključke NSRS.

"Mi smatramo da ne treba da radi ni Predstavnički dom dok se ne dogovori rad Vijeća ministara. Zato nismo predlagali članove komisije očekujući da će doći do dogovora. Stvari koje su se desile u međuvremenu je da SDS i PDP, radi očuvanja svojih ministara, žele da promijene Poslovnik kome bi trajno urušili pravo na adekvatnu reprezentativnost srpskog naroda. Ukoliko bi se dozvolile izmjene Poslovnika kako su predložile ove dvije političke partije to znači da manjinski dio političke volje potpuno zauzima mjesta u komisijama. Narodna skupšina je prepoznala i rekla da ne treba da dođe do promjene Poslovnika, činjenica je da SDS i PDP i dalje nastavljaju sa guranjem tog akta u proceduru. Vjerujem da smo obesmislili inicijativu ove dvije stranke", istakao je Dodik i najavio da će "uskoro predložiti dopune zakona u RS da bi se nepoštovanje NSRS i predsjednika RS tretiralo kao krivično djelo".

Na pitanje o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, Dodik je izjavio: "Ukazivali smo da je OSA pratila cijelo rukovodstvo RS. Potpuno smo uvjereni da je to bošnjačka obavještajna organizacija i da temeljne vrijednosti ratnoga AID-a nema ništa zajedničko sa vrijednostima BiH."

#BiH #MiloradDodik #HDZBiH #SNSD #DraganČović