Članak

Evropski parlament po drugi put odbacio prijedlog mađarskog kandidata za Evropsku komisiju

Članovi Evropskog parlamenta odbacili su prijedlog Mađarske za kandidata za EU komesara, ali su prihvatili prijedloge Francuske i Rumunije.

(Patria) – Članovi Evropskog parlamenta odbacili su prijedlog Mađarske za kandidata za EU komesara, ali su prihvatili prijedloge Francuske i Rumunije.

Evropsku komisiju čini tim od 27 komesara, po jedan iz svake EU zemlje članice.

Nova Evropska komesarka Ursula von der Leyen trenutno pokušava sastaviti tim za novi petogodišnji mandat do 2024. godine, koji treba odobriti Evropski parlament.

Nova komisija je trebala početi s radom već 1. novembra ali je rok pomjeren jer su odbačeni prijedlozi Francuske, Rumunije i Mađarske.

Potom su stigla tri nova prijedloga, ali ponovo nije prošao mađarski kandidat Oliver Varhelyi koji će morati odgovoriti na dodatna pitanja prije nego što se potvrdi njegova kandidatura. Naime, neki članovi su zabrinuti da li će Varhelyi biti u stanju pomovirati vladavinu prava u zemljama kandidatima kada je njegova matična zemlja u nekoliko zadnjih godina usvojila nekoliko zakona koji krše EU sporazume. Druge članove brine da li će Varhelyi ostati odan (samo) mađarskoj vladi i Viktoru Orbanu, ili EU u cjelosti.

Iako je nekoliko puta ponovio pred parlamentom da će djelovati neovisno od Orbana, većina članova (36) je ipak glasala protiv kandidature Olivera Varhelyija, dok ga je 30 podržalo glasom.

Njegov prethodnik, mađarski kandidat Laszlo Trocsanyi također je odbijen zbog sumnje da će svoju lojalnost Viktoru Orbanu staviti ispred EU.

Istovremeno, prihvaćeni su prijedlozi francuskog kandidata Thierryija Bretona za portfelj unutarnjeg tržišta, i rumunske kandidatkinje Adine-Ioane Vălean za portfelj transporta, piše Euronews.

 

 

#Svijet