Članak

Krešić 10 godina radi u Ministarstvu sigurnosti, a prepao se bradatih ‘hajduka’ s istoka

Kaže Mijo da povratnici s istočnih ratišta i migranti ugrožavaju euroatlantske integracije BiH.

Piše: Rasim Belko


Macronova bomba o tempiranoj Bosni i Hercegovini tempiranoj na granici Hrvatske, nanovo je probudila stare duhove u Bosni i Hercegovini. Iz kvislinške boce počeli su izlaziti dobro poznati duhovi koji jedva dočekaju da neko s malo jače pozicije udari po državi Bosni i Hercegovini. 

Emmanuel Macron dovoljno je zvučno ime da njegova poruka o BiH kao terorističkoj prijetnji za Evropu pokrene antibosanske sile. 

Među takvim silama posljednjih dana u prvi plan iskočio je Mijo Krešić, HDZ-ova perjanica i zamjenik ministra sigurnosti. 

Suglasan je Krešić s Macronovim porukama, pa u medijskim istupima ističe da povratnici sa sirijskog i drugih ratišta, migranti, kao i drugi sigurnosni problemi zahtijevaju “žuran i ozbiljan pristup, te veliku analizu stanja u sigurnosnom sustavu”.

Ali neće Krešić stati pred novinare koji će mu na njegove nebuloze uzvratiti pitanjem šta je on uradio da se popravi sigurnost u BiH. Dva puta po pet godina Krešić je proveo na mjestu zamjenika ministra sigurnosti BiH. U tih 10 godina mogao je sigurnost BiH dovesti na nivo odličnog. 

Priča Krešić o migrantima kao jednom od problema, a među glavnim krivcima za njihov nekontrolisani ulazak u državu je produžena ruka njegovog stranačkog šefa Zoran Galić. Dakle, Krešić kao zamjenik ministra sigurnosti i Galić na čelu Granične policije dozvolili su da granica BiH bude porozna, a samim tim i da strana lica neometano ulaze na bh. teritoriju. 

Kaže Mijo da povratnici s istočnih ratišta i migranti ugrožavaju euroatlantske integracije BiH. Zaboravan čovjek je Mijo, pa se ne može sjetiti da njegova stranka i njen lider Dragan Čović svojim djelovanjem su skoro potpuno zaustavili te integracije iako se verbalno zalažu. 

Nisu bradate selefije s malo mozga krive za neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne drži tih par desetina bradatih hajduka Mostar u blokadi skoro deceniju. Isto tako, vođe tih bradatih ne vode politiku separatizma i podjela, kao lider HDZ-a i Krešićev šef Dragan Čović. To su zamjeniče Krešiću puno opasnije i eksplozivnije prijetnje od povratka šačice zalutalih. 

Ista ta grupa sa istoka će direktno u ćeliju. To bi zamjenik ministra sigurnosti trebao znati. Bosna i Hercegovina ima Zakon koji im garantuje suđenje. Za razliku od recimo bojovnika iz Hrvatske koji su ratovali i činili zločine po Bosni i Hercegovini. Ili ovi koji su u se u miru ogriješili o zakone BiH, pa utočište našli u sigurnosnom raju poznatijem kao Lipa naša. 

Krešić u nastavku svojih blasfemičnih poruka kaže da je izjava Macrona “ozbiljna i da dolazi od ozbiljnog čovjeka”. 

Macron možda jeste ozbiljan čovjek, ali je neozbiljno nasjeo na laži fabrikovane na Pantovčaku, ponavljane u svakoj međunarodnoj aktivnosti Kolinde Grabar-Kitarović. Zna Macron da je Evropa često bila opasnost po BiH, a ne obratno, ali mu ovakve poruke trebaju kako bi se nametnuo kao budući lider Unije, koja je u sve većim problemima. 

Možda je laž o BiH Macronu trebala da skrene pažnju javnosti s njegovog bezobraznog zaustavljanja integracija Zapadnog Balkana u EU. 

Svjesno ili ne, Macron je dao povoda likovima poput Krešića da ponavljaju zagrebačke laži po Sarajevu i metodama Milorada Dodika ukazuju nesposobnost BiH da kao država reaguje. 

Ako je Krešića zaista strah bradatih džihadista koji će iz kampova Sirije i drugih zemalja preseliti u bh. zatvore, onda mu preporučujemo da se preseli u Hrvatsku. Tamo valjda nema bradatih, a ima HDZ-ovaca i istomišljenika. 

Ili, možda bolji prijedlog. Neka se preseli u Francusku, samo prije nego uzme pasoš u ruke neka kontaktira Macrona i upita ga koliko će se njemu u Francusku vratiti njegovih terorista iz Sirije. 

A nama ostaje da se nadamo novom sastavu Ministarstva sigurnosti, koje će kontrolisati sigurnost u BiH i bez lažne zabrinutosti evropskih dužnosnika. 
 

#BiH