Članak

Je li međunarodna zajednica spremna zaustaviti Dodikov separatizam?

Političkim zaključcima, skrojenim u banjalučkoj i beogradskoj kuhinji promijenjena je percepcija Dejtonskog sporazuma. 

SARAJEVO, (Patria) Set zaključaka koje je jučer usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpksa prst je Milorada Dodika u oči međunarodne zajednice.

Političkim zaključcima, skrojenim u banjalučkoj i beogradskoj kuhinji promijenjena je percepcija Dejtonskog sporazuma. 

Djelovanje entitetskog parlamneta pod kontrolom Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a. dovelo je do toga da se Mirovni sporazum percipira po principima koje diktira lider SNSD-a uz vjerovatnu pomoć predsjednika Srbije Alkesandra Vučića. 

Prema pomenutim zaključcima Republici Srpskoj neprihvatljivo je sve što znači Bosnu i Hercegovinu i u slučaju da bude drugačije, jednim od zaključaka se i prijeti mogućnošću referenduma i odluke o daljoj sudbini kako Dejtona, tako i BiH. 

Dodikovoj slobodi uveliko je doprinijela međunarodna zajednica ne reagirajući na vrijeme na probleme u BiH, koje je u velikoj mjeri i sama stvorila. 

Konačni cilj zaključaka NSRS skriva se u budućem djelovanju i svojevrsna je najava mogućnosti novog ustava i opcije samoopredjeljenja. 

Ne treba zaobići na još jedno ključno balkansko pitanje. Srspko-kosovski problem odavno je postao teret i Bosni i Hercegovini, jer se bh. entitet konstantno uvodi u taj sukob. 

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a pokušao je balansirati krivicu za unutrašnje probleme BiH. Izjednačio je Inzko Dodika, lidera HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Svjestan je visoki predstavnik i on vro dobro zna ko je kliconoša problema, ali očito iz nekih razloga izjednačava krivicu. 

Pasivnost međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prije svega Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Ureda visokog predstavnika (OHR) izrazito je zabrinjavajuća i možda veća opasnost po BiH od samog Dodika.

Zbog toga je reakcija na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske imperativ, koji se mora desiti što prije, jer svako novo oklijevanje s reakcijom produbljuje problem i otvara prostor silama koje kontrolišu Milorada Dodika.  

#BiH #MiloradDodik #NSRS #MeđunarodnaZajednica