Članak

(VIDEO) Dudaković i drugi: Svjedoci Tužilaštva BiH borci 6. Sanske brigade VRS

On je u iskazu koji je pročitan govorio o stradanju njegovog brata Ranka Miljevića

SARAJEVO, (Patria) - Čitanjem iskaza dva umrla svjedoka u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću, generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.  Njega Tužilaštvo BiH, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine počinjene na području Krajine 1995. godine. Suđenje je nastavljeno nakon skoro tri mjeseca pauze, jer je jedan od optuženih bio bolestan, i posljednje ročište je održano 26. avgusta 2019. godine. Tužiteljica Marijana Čobović prvo je pročitala iskaz umrlog svjedoka Svetka Miljevića. 

On je u iskazu koji je pročitan govorio o stradanju njegovog brata Ranka Miljevića. U iskazu je jasno kazao da je on bio pripadnik 1. bataljona  6. Sanske brigade, a njegov brat 4. bataljona iste brigade. Neke od odbrana su iskoristile zakonsko pravo i sudu su predočili svoja pitanja koja bi Svetku Miljeviću postavljali da je živ. Advokat Ifet Feraget  tražio bi da mu Miljević potvrdi da je on pripadao 6. Sanskoj brigadi i da mu navede na kojim ratištima je sve bio, kao i njegov brat Ranko.

Feraget je kazao i da bi Svetka pitao o video snimcima 6. Sanske brigade na ratištu oko Srebrenice i da mu odgovori na niz drugih pitanja koja se odnose na ove dokaze. Odbrana bi Miljevića pitala i da objasni gdje su se sve njegov brat i njegove komšije nalazile u aprilu i maju 1992. godine i šta je njemu poznato o aktivnostima VRS na području Sanskog Mosta.

„Dalje bih ga suočio sa nizom činjenica o progonu i masovnim ubistvima Bošnjaka na području Sanskog Mosta u kojima direktno je učestvovala njegova jedinica“, istakao je Feraget.

Advokat je zadržao pravo da ne otkrije sva saznanja kazavši da će s nekim saborcima Miljevića koji će biti na nekim od narednih ročišta razjasniti neke stvari.

Novinska agencija Patria u posjedu je snimka pripadnika 6. Sanske brigade na ratištu, koji u nastavku objavljujemo.

 

Tužilaštvo je čitalo i iskaz preminulog Đure Salapure. On je također bio pripadnik Vojske RS-a, odnosno član radničkog bataljona. Odbrana bi svoja pitanja bazirala na tom principu te bi pitala Salapuru šta je radio na brdu Hrgar gdje je pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica. Ova dva svjedoka umrla su nekoliko mjeseci prije podizanja optužnice, a odbrane su prigovorile na relevantnost i zakonitost ovih dokaza Tužilaštva BiH, te je skrenuta pažnja na nezakonitost u toku istrage i sugestivna pitanja postavljena od strane policijskih službenika.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić
 

#BiH #TužilaštvoBiH #AtifDudaković