Članak

Salić otkrio dužnike za kurbansko meso i kako se kralo i pljačkalo u Zavodu Pazarić

“A kada su ljude trebali primiti u stalni radni odnos, prekidali su im ugovore na dva mjeseca i vadili im dušu. 

SARAJEVO, (Patria) - Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da se u ovom zavodu dogodila ogromna pljačka. 

“U Zapisniku o inspekcijskom nadzoru, koji su napravili federalni poreski inspektori, nalaz vještaka o blagajni kaže da blagajničke mjenice nisu vođene ažurno, već u periodičnom intervalu koji obuhvata po nekoliko sedmica ili na mjesečnom nivou, što je u suprotnosti sa zakonima i pravilima”, kazao je Salić. 

Dodao je da je bilo mnogo ugovora o djelu. 

“A kada su ljude trebali primiti u stalni radni odnos, prekidali su im ugovore na dva mjeseca i vadili im dušu. 

Salić je naveo i dug za kurbansko meso. 

Prema njegovim riječima RDA Company Tuzla dužna je oko 49.000 KM, Brajlović Sarajevo oko 102.000 KM, mesnica Dino Tarčin duguje oko 8.000 KM, Sušionica mesa Sušac Mostar ostatak duga oko 12.000 KM. 

“U postupku kontrole izvršena je inspekcija i utvrđeno da se vršila izrada namještaja za privatne objekte određenih uposlenika. Izjave naših uposlenika Seida Bandića i Jasmina Fatića navodimo u cijelosti: Dva bračna i jedan samac s ladicom krevet i dvije natkasne isporučene su Hećo Suadu, dva samca kreveta za Korjenić Zijada i dva madraca iz Zavoda, dva kreveta za Ramić Izeta, jedan bračni krevet za za Muharemović Senadu, bivšu direktoricu, koju sada UO traži da bude šef tim ljudima koji su potpisali izjavu”, dodao je Salić. 

Kada je riječ o ulaganjima, Salić kaže da je vještak građevinske tvrtke utvrdio da nijedna firma koja je gradila u centru nema potrebne licence, te da nije bilo ni građevinske ni druge dozvole. 

“Porezni inspektori i inspekcija otišli su u firmu ‘Enes gradnja’, koji je potpisao izjavu da je s bivšom upravom imao dogovor da mimo Zavoda radi na njihovim privatnim objektima”, dodao je Salić. 

Direktor Salić ukazao je i da je na objektu u kojem je držao konferenciju za novinare vještak pronašao veliku razliku. Predviđena ukupna vrijednost radova bila je 550.000 KM, a vještak je utvrdio da je razlika 250.000 KM. 

“Izgleda li vam ovaj objekt da je gotov. Smanjena je dužina objekta, smanjeni balkoni. Neko je potpisao da je sve urađeno, a nema peći za grijanje, nema podova, do nedavno je prokišnjavalo”, kaže Salić. 

Dodaje da je prethodna uprava otjerala investitora iz Njemačke, koji je imao namjeru izgraditi kuću svakom štićeniku Zavoda. 

#BiH